Busch Thor: "Vi lämnar försvarsförhandlingarna"

Ebba Busch Thor kallade under måndagen till en hastigt ihopkallad pressträff om försvaret.

ANNONS
|

Kristdemokraterna lämnar de förhandlingar som hållits med regeringen.

– Tyvärr har vi inte kommit framåt i de här förhandlingarna och väljer därför att lämna dem, säger Ebba Busch Thor.

Trots att regeringen ökat anslagen till försvaret menar KD-ledaren det skiljer flera miljarder emellan det KD föreslår och regeringens politik. KD efterlysersåväl högre anslag som större långsiktighet.

– Det skiljer flera miljarder mellan oss och regeringen. Vi står alldeles för långt ifrån varandra, säger Busch Thor om orsaken till avhoppet.

KD anser att det behövs 10 miljarder kronor under de kommande tre åren, dels för att klara uppdragen i den tidigare försvarsuppgörelsen, dels för ytterligare förstärkningar.

ANNONS

–Vi har ettallvarligt säkerhetsläge, det har långsamt blivit sämre, med islamistisk terrorism som drabbar Sverige och andra länder, men också med Rysslands ökade aggressivitet.

På frågan om partiet kan tänka sig återgå till förhandlingarna om regeringen ändrar sig svarar Ebba Busch Thor

–Om regeringen ändrar sig är det positivt, men då har det inte skett inom förhandlingarna.

Sedan i maj har regeringen fört förhandlingar med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna rörande försvaret. Liberalerna har valt att stå utanför.

Vill fortsätta förhandla

Försvarsminister Hultqvist (S) påpekar att det i förhandlingar av det här slaget handlar om att man "måste ge och ta". Han är mycket besviken över KD:s avhopp och tycker att det är märkligt.

-De smiter från sitt ansvar. Vi har lagt ner mycket tid på att ta fram underlag för beslut, säger Hultqvist.

Han vill inte gå in på hur pass stort gapet är mellan de tio miljarder som KD vill ha under de kommande tre åren, och de summor som nu diskuteras.

-Vi diskuterar mångmiljardbelopp men jag vill inte gå in på några detaljer, säger han.

Hultqvist hade helst sett ett beslut om försvaret med så många av de borgerliga partierna som möjligt.

-Jag ser gärna breda lösningar. Men jag förutsätter att förhandlingarna fortsätter som tidigare, utan Kristdemokraterna.

ANNONS

M har tidigare hotat lämna

Partierna har sedan förhandlingarna startade haft svårt att komma överens.

Under Almedalsveckan hotade Moderaterna att lämna försvarsgruppen. Då sa Anna Kinberg Batra:

– Låt det därför vara glasklart vad jag säger till regeringen: Försvaret måste få minst två miljarder extra nu i höst. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet.

Då, efter M-ledarens utspel i juli i år var Liberalernas partiledare kritisk, trots att L inte sitter med i förhandlingarna, och menade att Kinberg Batra borde ha informerat resterande Allians om beslutet.

I nuläget är det oklart om vad resterande Allianspartier visste inför Busch Thors presskonferens.

FAKTA: Försvarsgruppen

Den så kallade försvarsgruppen består av försvarspolitiker från Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

Enligt medieuppgifter behöver nu Försvarsmakten nio miljarder kronor för att inte tappa förmåga efter 2020, och en miljard behövs till de civila myndigheter som ska börja bygga upp ett totalförsvar för krig.

Gruppen har förhandlat under våren och början av sommaren. Trots det har man inte kommit fram till nya anslagsökningar. Under sommaren blir det paus i förhandlingarna, fram till augusti.

Försvarsmakten fick 500 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2017, efter en överenskommelse mellan de fem partierna.

Källa: TT

ANNONS