Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Du ska kunna lita på Sverige", lovar KD-ledaren Ebba Busch Thor. Bild: STEFAN BERG

Busch Thor: "Sverige är utsatt för ett välfärdssvek"

Kristdemokraterna går till val på att styra upp sjukvården, äldreomsorgen och polisen. Ett välfärdslöfte.
– Sverige har utsatts för ett välfärdssvek. Regeringen har tappat kontroll över utvecklingen i välfärden, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

"Du ska kunna lita på Sverige." De orden upprepar Ebba Busch Thors gång på gång när hon talar i Almedalen. Äldre, sjuka och familjerna. Alla ska kunna lita på Sverige.

Hon menar att landet trots högkonjunktur, befinner sig i en svår situation och att den rödgröna regeringen har svikit välfärden - och det är den kristdemokratiska rösten i en Alliansregering som ska styra upp situationen efter valet.

– Mina kollegor är bra på väldigt mycket, men jag vågar påstå att utan Kristdemokraterna kommer även en Alliansregering att tappa fotfäste i välfärdspolitiken. Därför behövs vi. Utan oss Kristdemokrater kommer det inte att bli någon Alliansregering.

LÄS MER: Professorn om splittringen: "Alliansfernissan väldigt tunn"

Partiet går till val på att förbättra sjukvården och äldreomsorgen och få fram fler poliser.

– Det har varit fyra förlorade år för sjukvården. Sjukvården är Stefan Löfvens enskilt största misslyckande, säger Ebba Busch Thor och radar upp problem med växande köer, nedlagda vårdenheter och mammor som tvingas föda barn i bilen för att det är för långt till närmsta förlossning.

LÄS MER: Lööf: "Ingen ska få skrämma oss till tystnad"

Under en presskonferens tidigare under fredagen presenterade KD-ledaren ett förslag på hur vårdköerna ska minska under sommarmånaderna, då de är som allra längst.

– Hjärtsjukdomar, stroke och cancer tar inte semester, säger Ebba Busch Thor.

Som en morot för att inte all vårdpersonal ska ta semester samtidigt föreslår KD ett lönepåslag under sommarveckorna för dem som inte tar ut mer än två veckors semester under den här tiden.

Legitimerad personal som sjuksköterskor, läkare och fysioterapeuter ska få 50 procent mer medan exempelvis vårdbiträden och undersköterskor får en höjning på 25 procent.

Här ska staten stå för halva kostnaden, medan landstingen tar resterande hälft.

– KD rensade upp Göran Perssons vårdköer, nu står vi redo att rensa upp Stefan Löfvens.

LÄS MER: Löfven vill mota hatet med sammanhållet Sverige

"Patienterna först"

Som bekant vill Kristdemokraterna även förstatliga sjukvården. Partiet har nu lagt fram ett femstegsprogram på hur detta ska gå till.

En gemensam standard för journalsystemen ska införas och primärvården ska se likadan ut landet över samtidigt som det ska bli enklare att öppna läkarmottagningar.

– Människor som borde träffa läkare på vårdcentral hamnar istället på akuten, det här behöver vi vända, säger Ebba Busch Thor.

Partiet vill också att sjukvårdsupplysningen 1177 ska bli nationell, se en nationell samordning för långsiktig planering av kompetensförsörjningen i vården och ett större nationellt ansvar över cancervården.

– Patienternas bästa måste gå före landstingens bästa. Människorna måste gå före systemet. Det handlar om att man måste kunna lita på vården, säger Ebba Busch Thor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.