Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Busch Thor: "Hög tid att vi slutar lyssna på landstingspolitiker"

Kristdemokraterna vill se höjda löner för vårdpersonal under sommaren och föreslår ett program för att förstatliga sjukvården.
- Det är hög tid att vi slutar lyssna på landstingspolitikerna, och sätter patienterna i centrum istället, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Vårdköerna har ökat och överbeläggningarna, där fler patienter än vårdplatser knös in, är stora. Och värst är det under sommarmånaderna. Innan fjolårets sommarmånader stod drygt 80 000 patienter som hade väntat mer än tre månader i kö - under sommaren hade den här kön ökat med 50 000 människor.

Den problembilden beskriv KD-ledaren Ebba Busch Thor under en presskonferens i Almedalen där hon också presenterade partiets förslag till lösningar:

• 50 procent högre lön för legitimerad vårdpersonal som läkare och sjuksköterskor vecka 26-32.

• 25 procent högre lön för annan personal som undersköterskor vecka 26-32.

Hållhaken: För att ta del av löneökningen ska personalen inte ta ut mer än två veckors semester under den här perioden.

- Köerna innebär ett väldigt stort tryck på sjukvården, många medarbetare känner att de inte räcker till. Genom det här förslaget kan vi minska behovet av hyrpersonal och skapa jämnare och bättre resursutnyttjande, säger Ebba Busch Thor.

Löneökningen väntas kosta 4,4 miljarder kronor och KD föreslår att staten och landstingen står för halva kostnaden var mot att landstingen lyckas hålla 85 procent av vårdplatserna öppna.

Så vill KD förstatliga vården

Sedan tidigare vill partiet förstatliga sjukvården och avveckla landstingens vårdansvar.

Nu föreslår KD ett femstegsprogram för hur detta ska gå till.

En gemensam standard för journalsystemen ska införas och primärvården ska se likadan ut landet över samtidigt som det ska bli enklare att öppna läkarmottagningar.

- Människor som borde träffa läkare på vårdcentral hamnar istället på akuten, det här behöver vi vända, säger Ebba Busch Thor.

Partiet vill också att sjukvårdsupplysningen 1177 ska bli nationell och se en nationell samordning för långsiktig planering av kompetensförsörjningen i vården.

- Det finns alldeles för få allmänspecialister idag vilket gör att många plockar in hyrläkare. Vi behöver säkra kompetensförsörjningen, staten ska få ett tydligt ansvar att se till att det finns rätt antal specialister, säger Ebba Busch Thor.

KD vill även se mer nationellt ansvar över cancervården.

- Vi vill att staten får ansvaret att via socialstyrelsen stå för resurserna, så att det inte dribblas mellan landstingen, säger Ebba Busch Thor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.