Busch: Regeringen är som slutscenen i ”Life of Brian”

Ebba Busch (KD) tog till brösttoner när hon attackerade Stefan Löfven och hans regering i riksdagens partiledardebatt.
– Vi har en regering vars inställning till händelseutvecklingen i landet allt för ofta tycks vara inspirerad av slutscenen i ”Life of Brian”, sa Busch och drog till med en liten trudilutt i talarstolen.

ANNONS
|

Enligt kristdemokraternas partiledare blundar regeringen för de problem som finns i Sverige. Ebba Busch räknade upp en rad exempel där hon nämnde ministrar som Morgan Johansson (S) och Anders Ygeman (S).

Men också statsministern själv fick sig en släng av sleven.

– Och statsminister Stefan Löfven, när hans regering avslöjades med att mörka stora problem med PISA-undersökningar, som tyckte att folk skulle sluta sura, slog Busch fast.

”Tränar positivt tänkande”

Hon menade att regeringen tycks se varje samhällsproblem som ett tillfälle att träna sig i positivt tänkande, i stället för att försöka lösa problemen.

Innan hon avrundade sitt anförande passade hon på att jämföra regeringen med den engelska komedifilmen Life of Brian. Hon sjöng också en snutt ur den välkända melodin ”Always look on the bright side of life”.

ANNONS

Och tillade:

– Själv tänker jag mer på orden ”Fader förlåt dem, ty de vet inte vad de gör”.

Mot detta menade Busch att hennes alternativ står, som inte blundar för problemen.

Löfven slog tillbaka

Stefan Löfven höll dock inte med – och slog tillbaka.

I sin replik menade han att regeringen står för ”fler schyssta jobb, en kraftfull klimatomställning och en kamp mot våldet”. Och mot detta menade han att ”en regering helt beroende av Sverigedemokraterna” står.

– En höger som är kvar i tanken om att arbetare bara kan anstränga sig om de får det dåligt först, slog Löfven fast.

Statsministern fick motta påhopp från både vänster och höger i debatten.

Nooshi Dadgostar (V) kritiserade regeringens förslag om fri hyressättning i nyproduktion, som hon anser innebär marknadshyror, och Jimmie Åkesson (SD) slog fast att regeringen är oförmögen till självkritik.

LÄS MER:Nooshi Dadgostar hotar att fälla regeringen

Åkesson anklagade regeringen för arrogans och naivitet och menade att den blundar för landets problem.

– Det är en oblyg fräckhet som blir en spottloska rakt i ansiktet på alla de människor som i sin vardag tvingas till otrygghet och oro.

Stefan Löfven kontrade med att SD saknar all trovärdighet i påståendet att partiet skulle vara det sociala samvetet i en konservativ regering.

ANNONS

– De företag som tjänar stora pengar på välfärd kan räkna med att SD skyddar deras vinster.

LÄS MER:Ebba Buschs drag mot klanerna: ”Måste slå ner stenhårt”

LÄS MER:Liberalerna får 2,5 procent i stor mätning

SD sträckte ut hand till V

Nooshi Dadgostar kritiserade Jimmie Åkesson och SD för att lägga sig platt för M och att SD bara vill höja pensionerna för de som har högst lön.

– Sverigedemokraterna pratar och pratar, men i slutändan lägger de sig platt. I veckan såg de till att behålla pensionsgruppen.

Jimmie Åkesson å sin sida menade att SD och V har sådant de är överens om i pensionsfrågan.

– Om vi nu är överens borde vi kanske prata om det, i stället för att debattera och låtsas att vi inte är det.

Per Bolund (MP) jämförde Åkesson med ett litet barn i sättet han hanterar klimatkrisen på.

– Det är gulligt när barn tror att de försvinner när de blundar. Det är inte lika gulligt när vuxna tror att problem försvinner när de blundar, sa han.

Jimmie Åkesson kontrade med att lyfta vikten av kärnkraft för en stabil elproduktion, och att regeringen bara för symbolpolitik.

SD vill ha inflytande efter storlek

I ett replikskifte mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf sade SD-ledaren att det är naturligt att partiernas storlek påverkar deras inflytande.

Annie Lööf bollade senare över frågan till Ebba Busch.

ANNONS

– Kan du lova att du inte tänker kompromissa bort att människor som bor och lever i Sverige skickas hem eftersom de ”saknar tillhörighet”?

Ebba Busch sade att SD inte kommer att få igenom alla sina förslag, men att de förenas i ambitionen om kraftigt minskad migration till Sverige.

– Vi kommer inte att lämna principen att små barn ska kunna återförenas med sina föräldrar.

LÄS MER:Ingen har särskilt stor anledning att jubla

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS