Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD). Arkivbild. Bild: Jessica Gow

Busch: "Löfven drog i reformbromsen"

KD-ledaren Ebba Busch anser att coronakommissionens kritik mot regeringen är "blytung". Hon uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) att överväga att avgå.

ANNONS

Busch höll på onsdagen en pressträff om coronakommissionens delbetänkande om bristerna i äldreomsorgen under coronapandemin.

– KD har inte förtroende för Stefan Löfven. Vi menar att han svek de äldre och omsorgen och vården redan innan pandemin, säger Busch.

TT: Men varför begär inte KD en misstroendeomröstning i riksdagen nu?

– Därför att det saknas en majoritet i Sveriges riksdag. Just nu finns en majoritet bakom regeringen Löfven, säger Busch.

Hon tycker att Löfven själv ska utvärdera sitt ledarskap och om han själv och hans medarbetare är rätt personer att "leda Sverige ur krisen".

– Annars måste man avgå, säger Busch.

ANNONS

Regeringen har uppgett att man nu vill utreda en ny äldreomsorgslag. Busch tycker att det är för saktfärdigt.

– Man kan agera snabbt om man vill, men det är uppenbart att både viljan och kunnande saknas, säger hon.

Den förra KD-ledaren Göran Hägglund var socialminister i många år.

TT: Har inte han lika tungt ansvar för bristerna i äldreomsorgen?

– Det vilar ett ansvar också på tidigare regeringar, både borgerliga och socialdemokratiska, för de strukturella bristerna i både vården och äldreomsorgen, säger Busch.

– Men jämför reformagendorna under de åtta år som KD hade socialdepartementet jämfört med de sex år S haft det. Det är milsvid skillnad.

TT: Men ni har ju äldreomsorg som profilfråga. Borde ni inte ha åstadkommit mer för att åtgärda bristerna i äldreomsorgen ?

– Vi åstadkom otroligt mycket under de åtta åren i regeringsställning och hade gärna fortsatt. Det som hände var att Stefan Löfven klev in i Rosenbad och drog i reformbromsen och stannade tvärt av nödvändigt reformarbete inom vården och äldreomsorgen.

Peter Wallberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS