Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det kommunala vattnet i det drabbade området är inte påverkat, skriver Halmstads kommun i ett pressmeddelande. Arkivbild.
Det kommunala vattnet i det drabbade området är inte påverkat, skriver Halmstads kommun i ett pressmeddelande. Arkivbild. Bild: Ruud, Vidar/NTB/TT

Brunnsägare varnas för PFAS-vatten

Mycket höga halter av PFAS har uppmätts i vattnet vid ett industriområde i Halmstads kommun. Det kommunala dricksvattnet i området är inte påverkat, men de som hämtar sitt vatten från egen brunn i Trönninge, som ligger nära industriområdet, avråds från att dricka detta vatten och bör heller inte ge det till sina djur förrän fler prover har tagits.

Totalt berörs ett 80-tal hushåll av rekommendationen.

Riktmärket för PFAS i grundvatten är max 90 nanogram per liter. I prover från Kistinge industriområdet har man hittat upp till 20 000 nanogram per liter i grundvattnet och även i en bäck och i en å i området är halterna förhöjda. Det är oklart var föroreningen kommer ifrån och nu ska en ansvarsutredning göras, skriver Halmstad kommun i ett pressmeddelande.

Att dricka vatten med mycket höga halter av PFAS under lång tid misstänks kunna öka risken för negativa hälsoeffekter.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är ett samlingsnamn för en grupp syntetiska ämnen, som används i bland annat klädimpregnering, ytbehandling, rengöring och släckskum för olje- och bränslebränder.