Brobygge rasade i Ludvika – sex allvarligt skadade

Ett brobygge över järnvägen i Ludvika rasade på torsdagen ihop. 16 arbetare som befann sig på platsen skadades. För sex av dem är tillståndet allvarligt, dock inte livshotande.

ANNONS
|

Olyckan inträffade vid 14-tiden på Kajvägen i de centrala delarna av stan, i närheten av järnvägsstationen.

Enligt Dalarnas Tidningar var det en byggställning vid ett vägbrobygge som kollapsade i samband med att man höll på att gjuta.

Samtliga de som uppehöll sig i området vid tidpunkten var personer engagerade i byggnadsarbetet.

Ingen utomstående ur allmänheten uppges ha drabbats.

– Vi var 100 meter bort och hörde hur det mullrade till rejält och när vi kom fram såg vi att allt rasat, säger ett vittne till Aftonbladet och berättar vidare att han såg byggarbetare krypa ut ur rasmassorna.

Ett annat vittne som anlände efter kraschen säger:

ANNONS

– Min son kom inrusande och berättade att bron rasat i ett väldigt dån. Det lät som en åsksmäll.

Sex personer allvarligt skadade

Landstinget meddelade under kvällen att tolv skadats, varav sex allvarligt.

"Det rör sig om kross- och klämskador och om trauma. Inga livshotande skador", heter det i kommunikén.

Till detta har polisen i Region Bergslagen lagt ytterligare fyra personer, som fått mindre blessyrer som i sammanhanget inte krävt sjukhusvård.

Sju av offren fördes till Falu lasarett, fyra till Ludvika lasarett och en flögs med ambulanshelikopter till Universitetssjukhuset i Örebro.

Henrik Schmidt, kommunikatör vid Ludvika kommun, var ute vid olycksplatsen under eftermiddagen:

– Bron har gett vika och det är ett stort räddningsarbete som genomförts. Bron som rasade var ett pågående bygge som skulle ersätta den gamla bron, berättar Schmidt.

Vad kommer ni att vidta för åtgärder efter det här?

– Just nu handlar det om människorna som kommit till skada, sedan vad som händer med bron får vi ta i ett senare skede, säger Henrik Schmidt.

Ludvika kommun samlade under gårdagseftermiddagen ihop en så kallad POSOM-grupp, personer som arbetar med krishantering i olika situationer.

Oklart vad som orsakat olyckan

Det är Ludvika kommun som har beställt vägbron över spårområdet, men Trafikverket ansvarar för bygget ihop med Skanska. Just denna del hade lagts ut på en underleverantör.

ANNONS

– I detta tidiga skede vet vi inte exakt vad som har orsakat olyckan men ser mycket allvarligt på det här, säger Skanskas presschef Edvard Lind till SvD.

Området avspärrat

Polisen har spärrat av området i väntan på vidare utredning.

– Just nu är det en brottsplats. Vi har hållit förhör med dem som är på platsen. Vi är inte specialister på arbetsplatsolyckor utan det kommer att komma tekniker för att göra en korrekt teknisk undersökning. Vi försöker säkra utredningen genom att frysa läget med avspärrning som vi håller under bevakning, säger polisens insatschef Martin Mullback till Dalarnas Tidningar.

En förundersökning har inletts gällande misstänkt arbetsmiljöbrott.

Stopp i tågtrafiken

Olyckan har ossakat totalstopp i tågtrafiken genom Ludvika vilket orsakar störningar på sträckorna Hallsberg/Örebro–Borlänge/Gävle och Hallsberg/Örebro–Fagersta/Västerås.

Enligt Anna Lihr, presskommunikatör vid Trafikverket, finns det ingen prognos för när tågtrafiken förbi olycksplatsen kan komma igång igen.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP

Via mejl:webbred@gp.se

Telefon: 031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

ANNONS