Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tom Britton menar att det så kallade R-talet i Sveige skulle kunna sjunka med omkring 15 procent om alla svenskar använde munskydd. Bild: Claudio Bresciani/TT
Tom Britton menar att det så kallade R-talet i Sveige skulle kunna sjunka med omkring 15 procent om alla svenskar använde munskydd. Bild: Claudio Bresciani/TT

Britton: Munskydd kan minska R-talet med 15 procent

Om alla skulle använda munskydd skulle coronavirusets reproduktionstal kunna minska med 15 procent i Sverige.
Det menar matematikprofessorn Tom Britton som gjort sin uträkning baserat på vad som presenterats i tre olika studier.

Tom Britton presenterade sin uträkning i SVT:s Aktuellt under onsdagskvällen. När han gjorde det var han samtidigt noga med att påpeka att det finns en stor osäkerhet i studierna, och att slutsatserna i dem kan ha påverkats av andra faktorer än att människor använt munskydd. Studierna är gjorda i USA, Danmark och Tyskland.

– De här studierna är gjorda i de här länderna och man har sett vad som har hänt, om smittspridningen har ökat eller minskat. Om vi beter oss likadant som tyskar, danskar och amerikaner så tyder de här studierna på att den totala effekten är minskad smittspridning i vis mån, säger Tom Britton.

Reproduktionstalet, det så kallade R-talet, anger hur många personer som en person sjuk i covid-19 i sin tur smittar. Ligger R-talet på 1.0 smittar varje person som insjuknar i covid-19 ytterligare en person, ligger det till exempel på 2.0 smittar varje person två personer. Om R-talet ligger under 1.0 så minskar smittan.

LÄS MER: Munskydd splittrar forskarna – Agnes Wold: ”En gigantisk skandal”

I Västra Götaland låg medelvärdet för R-talet den 1 februari på 0.99 enligt Folkhälsomyndigheten. Motsvarande R-tal för hela Sverige var vid samma datum 0.95.

Enligt Brittons uträkningar skulle R-talet kunna sjunka mellan 20 och 30 procent om alla svenskar skulle använda munskydd. Då en del redan gör det, är matematikerns bedömning att R-talet i Sverige skulle kunna gå ner med omkring 15 procent.

LÄS MER: Så gör göteborgarna med munskydd på spårvagnen

Viktigaste är att hålla avstånd och stanna hemma vid symptom

Enligt Tom Britton är den totala effekten av munskydd ändå marginell jämfört med andra åtgärder som att hålla avstånd, och att människor stannar hemma om de har symptom.

– Alla andra åtgärder är på marginalen, betonar professorn.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att: ”Det vetenskapliga stödet för att användning av munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är sammantaget svagt”.

LÄS MER: Nya rekommendationer för munskydd: Det här gäller i kollektivtrafiken

Sedan den 7 januari är Folkhälsomyndighetens rekommendation samtidigt att resenärer som är födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken där det inte går att boka plats, eller där det kan uppstå trängsel, samt mellan klockan 07.00 och 09.00 på morgonen samt mellan klockan 16.00 och 18.00 på vardagar.

Tom Britton har skickat sin uträkning till Folkhälsomyndigheten som inte har velat kommentera den, uppger SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.