Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Cecilia Fabiano
Bild: Cecilia Fabiano

Brittiska viruset hittat i Sverige

Den nya variant av coronaviruset som tidigare hittats i Storbritannien har nu även kommit till Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten är det en person i Sörmland som smittats.
– Det var inte oväntat, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Den variant av covid-19-viruset som går under namnet VOC202012/01 har nu hittats i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten har en person i region Sörmland, som rest till Sverige från Storbritannien, testats positivt för viruset.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under lördagen medverkade Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland. Han berättade att det konstaterade fallet rör sig om en person som har rest till Sverige för att fira jul tillsammans med familj i Sörmland. Personen insjuknade först efter ankomsten och upplevde kraftig värk i kroppen och trötthet.

– Det föranledde provtagning sent den 20 december och 21 december fick vi reda på att det var positivt. Vi har haft kontakt med Folkhälsomyndigheten och fick i dag reda på att det var den här muterade virusstammen som man har talat ganska mycket om i media och i forskningsvärlden, säger Signar Mäkitalo under presskonferensen.

LÄS MER: Det här vet vi om det muterade coronaviruset

Ingen annan i hushållet smittad

De övriga personer som befann sig i huset under julfirande har också testats och hittills har ingen annan visat ett positivt resultat. Signar Mäkitalo säger under presskonferensen att risken för att personen ska ha smittat någon annan i Sörmland eller på vägen till Sörmland är låg.

Dock hade 50 personer från Storbritannien anmält sig för provtagning i Sörmland fram till den 22 december, så risken finns att fler i Sverige bär på den nya virusvarianten.

Den brittiska varianten tros ha ökad spridningsförmåga, men analyseras fortfarande.

Den nya virusvarianten har uppgetts vara 70 procent mer smittsam. Är din bedömning att smittorisken kan vara såpass mycket större?

– Jag kan börja följa det som man kommer fram till i undersökningar och agera på det. Själv skulle jag agera som om det vore dubbelt så smittfarligt faktiskt. Jag har inget emot att hela befolkningen håller sig hemma just nu och inte träffar andra överhuvudtaget, säger Signar Mäkitalo.

Sprids i allt fler länder

I Storbritannien har viruset spridits sedan i september och har under december upptäckts i flera europeiska länder. Så sent som i dag, på annandag jul, rapporterades fall från Frankrike och Spanien. Nu även Sverige.

– Det var inte oväntat. Vi vet att den här varianten har funnits i Storbritannien sedan september och den har också rapporterats från andra länder i Europa i form av enstaka fall, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som vistats i Storbritannien från den 12 december att stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra personer. De uppmanas även att testa sig så snart som möjligt efter att de kommit till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst.

Enligt Västra Götalandsregionens presstjänst så finns det inga bekräftade fall av det nya covid-19-viruset VOC202012/01 i regionen.

LÄS MER: Virusexpert: Kan bli normalläge igen i höst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.