Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT

Brist på vårdplatser drabbar sjuka barn

Det finns en stor och akut brist på intensivvårdsplatser för barn inom den svenska sjukvården. En fjärdedel av de plaster som finns är stängda, visar en kartläggning som DN har gjort.

Det är brist på stängda vårdplatser för svårt sjuka barn runt om i hela Sverige, visar kartläggningen som Dagens Nyheter gjort. 

I hela landet finns endast intensivvårdsavdelningar för barn på fyra sjukhus, och platsbristen på de sjukhusen är tydlig. Kartläggningen visar att av de 37 vårdplatser som finns är endast 27 stycken bemannade och öppna. – På gamla Astrid Lindgrens barnsjukhus hade vi åtta platser öppna vilket ofta inte räckte till. På Nya Karolinska har vi nu en plats mindre. När vi saknar platser får vi ringa runt till andra sjukhus i Sverige. Om ingen kan hjälpa oss med plats försöker vi utomlands, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Ann Dahlberg, läkare på barnintensiven på Nya Karolinska till DN.

Fått skicka barn från Göteborg

På Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg är tio av tolv platser öppna. På Skånes universitetssjukhus finns det elva intensivvårdsplatser, men endast sju är öppna på grund av bemmaningsbrist. På Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg har man varit tvungen att skicka flera barn till sjukhuset i Lund, främst på grund av det höga trycket.

– Det är naturligtvis jobbigt att behöva prioritera så hårt. Men det måste vi göra. Det är klart att det blir en tung arbetsmiljö, det här är sjuka barn det handlar om. Man kan känna en otillräcklighet, säger Eira Stokland, verksamhetschef på Sahlgrenska. 

Flera skickats till Oslo

På grund av bristen på intensivvårdsplatser har man i flera fall varit tvungen att skicka svårt sjuka barn utomlands för vård. Under förra året tvingades sex stycken barn skickas till sjukhus utanför Sverige, enligt Svensk förening för Barnanestesi. Bland annat så skickades nyligen ett barn från Örebro till ett sjukhus i Oslo då det inte fanns någon plats på Nya Karolinska. 

Sämre ur ett europeiskt perspektiv

Tittar man på antalet platser i förhållande till befolkning är Sverige inte något att jubla över i ett europeiskt perspektiv. Det finns bara 3,5-4 platser per 100 000 invånare. 

–  Studier från 4–5 år tillbaka visar att Sverige har en mindre intensivvårdsresurs än Europa per invånare och misstanken är att den snarast minskat. Det beror delvis på tradition, i Sverige har vi totalt sett ett litet antal sjukvårdsbäddar inom slutenvården. När det totala antalet platser är så få får minskningen i enstaka platser stor betydelse, säger Johan Thunberg, ordförande i Svenska Intensivvårdssällskapet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.