Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I vår väntas en brist på svenskt grädde och smör. Arkivbild.

Brist på grädde och smör väntas i vår

Till våren kommer det vara svårare att få tag i svenskt grädde och smör. Bristen beror på flera faktorer – vi äter mer feta mejeriprodukter och de senaste åren har tillverkningen av mjölk minskat.

Tidigare har mjölkproducenterna löst bristen på olika sätt, bland annat genom att importera från Danmark och Finland.

Men enligt en undersökning från europeiska konsumentorganisationen vill fyra av fem svenskar helst äta mejerivaror från inhemska animalieprodukter, skriver Dagens Nyheter.

Det har bland annat Arla rättat sig efter.

- I och med att svenska konsumenter efterfrågar svenska produkter på ett mycket tydligare sätt har vi fattat ett beslut om att inte importera grädde till Bregott, säger Patrik Hansson.

Flerårig trend

Mjölks naturliga fetthalt är ungefär 4,2 procent och för att framställa de fetare varorna som smör och grädde krävs stora mängder mjölk. Samtidigt som efterfrågan på de fetare produkterna ökat har konsumtionen och tillverkningen av mjölk gått ner.

- Vi har sett att det kommer leda till en brist. Det har vi kunnat se en liten tid men förra året gick mjölkproduktionen ner mycket mer än vad vi trott, mycket på grund av det dåliga mjölkpriset. Vi hoppas att prisökningen på mjölk gör att vi kan få tillbaka produktionen, säger Patrik Hansson.

TT: Är bristen ett sätt för er att höja priset?

- Jag kan inte kommentera något om priset. Jag får inte det för Konkurrensverket.

Kan importera

Men det finns inte några skäl att oroa sig för att helt bli utan grädde och smör i vår, enligt Patrik Hansson.

- Smöret kommer hitta hit från övriga delar av Europa om vi har en brist. Man ska inte vara orolig men däremot kan det bli svårt att få tag i svenskt smör eller svensk grädde, säger han.