Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det saknas barnmorskor på förlossningen i hels Sverige. Bild: Thomas Johansson/TT
Det saknas barnmorskor på förlossningen i hels Sverige. Bild: Thomas Johansson/TT

Brist på barnmorskor trots stort intresse

Allt fler söker sig till Sveriges barnmorskeutbildningar men trots det är det brist på landets förlossningsavdelningar.
En granskning av Dagens Nyheter visar att skolorna inte klarar av att utbilda tillräckligt många på grund av bristen på praktikplatser.

Sommaren är en extra tuff period för en redan ansträngd förlossningsvård. Bristen på barnmorskor har varit ett stort problem under en längre tid och de dystra rapporterna från bland annat Östra sjukhuset har avlöst varandra.

I år larmar för första gången samtliga regioner för brist på barnmorskor.

Det saknas barnmorskor trots att allt fler söker barnmorskeutbildningarna. Skolorna hade kunnat ta in fler men problemet är att det inte finns tillräckligt med praktikplatser ute på sjukhusen, det visar en granskning av Dagens Nyheter.

Under sin praktik ska en barnmorskestudent vara med under 50 födslar men på grund av den stora personalomsättningen inom yrket finns det en brist på erfarna handledare som kan ta hand om studenterna.

Nio av elva lärosäten klarar därför inte av att utbilda tillräckligt många för att uppfylla uppdraget de fått från regeringen.

”Ett moment 22-läge”

På grund av bristen på barnmorskor byggde regeringen ut barnmorskeprogrammet 2015/2016. Men fortfarande påbörjar minst 100 för få studenter utbildningen om året.

Höstterminen år 2022 sökte 1 447 behöriga personer in till utbildningarna. Endast 338 antogs. Till höstterminen året innan sökte 1 378 behöriga och 289 antogs. År 2020 sökte 837 och 241 började läsa programmet.

– Det är ett moment 22-läge. Vi kan utbilda fler men vården kan inte ta emot och handleda fler. Och då kan vi inte göra mer åt bristen, säger Christina Pedersen, programansvarig vid högskolan Dalarna till DN.

Till höstterminen 2022 planerar Göteborg och Linköping att utöka antalet studenter, men det är ännu inte klart hur Göteborg ska lösa praktikplatser.

LÄS OCKSÅ: Skärpta rutiner på Östra sjukhusets förlossning och BB i sommar

LÄS OCKSÅ: Sahlgrenska har Sveriges billigaste förlossningar

LÄS OCKSÅ: Skicka inte hem nyförlösta efter bara sex timmar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.