Bris satsar på ensamkommande barn

Ensamkommande barn är en särskilt utsatt grupp. Bris inleder nu ett projekt för att hjälpa barn som flytt från katastrof och krig med stödgrupper och stärkta nätverk.

ANNONS
|

Projektet Tillsammans för barn som flytt syftar till att säkra varje barns rätt till psykisk hälsa. Ett annat mål är att sprida stödgruppsmodellen i landet, för att den psykiska ohälsan ska förhindras även i framtiden.

- Vi kommer att arbeta med tio kommuner som vill satsa. Vi siktar på att få samarbeten med kommuner i hela Sverige, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

ANNONS

Under 2015 anlände över 70000 barn till Sverige. Nästan hälften av dem var ensamkommande. I fjol minskade flyktingströmmen på grund av en hårdare lagstiftning, men även då tog Sverige emot många ensamkommande barn. Dessa barn har erfarenheter av krig och trauma, vilket som gör dem till en speciellt utsatt grupp. Det finns en stor risk att barnen drabbas av ohälsa.

- Barnen bär ofta på mycket trauma från både flykten och krigssituationen, det är då samhällets ansvar att stödja. Barnen har rätt till liv och utveckling, och projektet ska hjälpa kommuner erbjuda det, säger Magnus Jägerskog.

Fakta: Tillsammans för barn på flykt

Projektet syftar till att säkra barns rätt till psykisk hälsa.

En modell för arbete i stödgrupper ska arbetas fram. Den ska sedan spridas i Sverige för att fler kommuner ska kunna hjälpa de ensamkommande.

Stödgrupperna kommer att innehålla ett blandat antal barn, för att kunna utvärdera vad som fungerar bäst.

Tio kommuner ska vara med i projektet, två från varje av Bris fem regioner.

Källa: Bris

ANNONS