Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer till Stockholm för att träffa statsminister Stefan Löfven (S) på måndag. Bilden togs vid ett möte i Göteborg i november i fjol.

Brexit tar May till Stockholm

Nervgiftattacken i Salisbury står på agendan när Storbritanniens premiärminister Theresa May besöker statsminister Stefan Löfven (S) på måndag. Och så brexit, förstås.

Theresa May gör en endagstripp till Danmark och Sverige i veckan. Hon startar med att träffa den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen i Köpenhamn och fortsätter sedan till Stockholm.

På EU-toppmötet för två veckor sedan fick Theresa May helhjärtat stöd efter nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter. Därefter har alla utom åtta EU-länder valt att protestera mot Ryssland genom att utvisa ryska diplomater eller ta hem Moskvaambassadörer. Även USA och en rad andra länder har valt att utvisa ryska diplomater, vilket har lett till att Ryssland svarat med samma mynt.

Britternas bevis

Nu får Stefan Löfven möjlighet att höra mer om den brittiska regeringens utpekande av Ryssland och vilket stöd som May önskar framöver av Sverige och andra EU-länder.

Den andra stora frågan som May och Löfven ska diskutera är brexit – och där finns en hel del frågetecken att räta ut.

På EU-toppmötet nyligen godkände EU-ledarna förhandlingsdirektiven för relationen mellan Storbritannien och EU efter skilsmässan. Förhandlingarna går nu in i en ny fas, men från EU-sidan hörs fortfarande klagomål om att man inte vet vad britterna egentligen vill.

- Det finns fortsatt ett behov för May att förklara hur Storbritannien resonerar, säger Eva Sjögren, direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

- De har sagt att de inte vill vara en del av tullunionen och inte heller av den inre marknaden, och att de tar konsekvenserna av det. Men sedan då? Dessutom är det den enormt svåra frågan med Nordirlands gräns som måste lösas.

Bästa vänner

Både Danmark och Sverige hör till Storbritanniens närmaste vänner i EU. Länderna har likartad inställning till frihandel, vill hålla igen på utgifterna i EU-budgeten och är icke-euroländer som håller ett vaksamt öga på att inte euroländerna med Frankrike och Tyskland i spetsen drar iväg på egen hand.

Men idén om att Storbritannien skulle kunna förhandla vid sidan av med vissa länder har kommit på skam.

- Hittills har alla EU-länder lyckats hålla ihop och slutit upp bakom EU-förhandlaren Michel Barnier, säger Eva Sjögren.