Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Breven på häktet som kan avslöja kvinnan som mördare

Ramin Sherzaj, 23, kidnappades och mördades innan han dumpades vid en skogsväg utanför Sundsvall. En kvinna som han tidigare haft en relation med och hennes exmake är två av dem som misstänks för inblandning i brottet. Inne på häktet har kvinnan skickat brev till sin exmake - som enligt åklagaren avslöjar dem som skyldiga.

På tisdagen startade rättegången rörande kidnappningen och mordet på Ramin Sherzaj. Totalt beräknas rättegången pågå i 28 dagar utspridda fram till mitten av maj.
"För att ordning och säkerhet ska kunna säkerställas", som Gävle tingsrätt uttrycker det i ett pressmeddelande, kommer rättegången att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Totalt är det nio personer som nu ställs inför rätta. Dessutom är en tionde person internationellt efterlyst misstänkt för inblandning.

Sex av de åtalade misstänks för människorov och mord, de andra tre är åtalade för medhjälp.

LÄS MER: Därför kidnappades och mördades Ramin Sherzaj

Hemligt förhållande

En av de åtalade är en kvinna som Ramin Sherzaj hade ett hemligt förhållande med. Kvinnan var då gift med en annan man som hon senare skilde sig från. Även exmaken är en av de åtalade.

Efter ett tag tog även kvinnans förhållande med Ramin Sherzaj slut. Då la han ut en bild på Facebook där de pussas.
– Han gör en Facebook-profil och lägger upp den som profilbild och så skickar han vänförfrågningar till hennes familj, bland annat hennes släktingar som också är åtalade, men hela hennes familj och släkt och även exmakens familj, har kammaråklagare Elisabeth Hermanrud sagt och berättat att det var den utlösande faktorn.
– Det är det som är eskaleringen av det här som tillslut leder till att han dör. Vi menar att det är två familjer som ligger bakom. Både exmaken anser jag är gärningsman och hennes släktingar.

LÄS MER: Sista bilderna på Ramin, 23 - före kidnappningen och mordet

Pussbild ledde till mord

Enligt åklagaren är gärningsmännens motiv till mordet att återuppta familjernas heder.
– Det här med att det blir en så stark reaktion på en Facebookbild, det är inte vanlig svartsjuka då menar jag, utan det är heder bakom, har Elisabeth Hermanrud sagt.

Kvinnan misstänks för att ha locka till sig Ramin Sherzaj och fört honom till platsen där han kidnappades. Hon larmade polisen om försvinnandet först dagen efter.
– När vi skulle till hotellet så kom ett gäng kompisar till honom. Han skulle åka med dem och sa att det var ingen fara, men han skickade sms och sa ifall han inte kommer tillbaka så skall jag ringa polisen och han har inte kommit och jag är jätteorolig. Hans telefon är avstängd, han svarar inte längre, sa hon i 112-samtalet.

Men polisen fattade misstankar om att hon var inblandad. Hon häktades sedan misstänkt för brottenn

Gömde brev på häktet

Under sin tid i häktet har hon gömt brev under en roddmaskin inne på gymmet - skrivna till exmaken - som enligt åklagaren styrker att hon och exmaken varit delaktiga i mordet.

I förundersökningen framgår det att man kontrollerade gymmet efter att hon tränad då hon tidigare blivit påkommen med att klottrat på just roddmaskinen.
En gång ska hon ha skrivit: "Vid gud jag älskar dig och jag är beredd att göra vad som helst för dig. Om du säger död. Då ska jag dö, jag lovar dig vid gud."

I ett brev till exmaken berättade hon om vad hon sagt till polisen i förhör.
"Jag sa: Jag har inte sett bilar. Jag har inte hört skrik. Varken mina (släktingar) eller (exmaken) visste om att vi var i Gävle. Jag har inte sagt någonting som inte är bra om dig (eller någon annan). Alla frågor som de har ställt om dig har jag besvarat för din fördel".

Hade levt om hon älskade honom

I ett annat brev skrev hon att "Hade jag älskat honom hade jag gift mig med honom. Min far gav mig frihet att välja och sa: ”Gift dig med honom om du älskar honom”. Men som jag har svurit ed för dig, (en av de åtalade) och min far: Hans död skulle ske på min hand. Och hade jag älskat honom upp till 1 % hade han varit vid liv nu. Jag svär på Gud att jag har svurit ed och sagt till honom att jag skulle döda honom".

Till sin exmake skrev hon också om reaktionen när hon fick veta vad Ramin Sherzaj utsatts för: "jag blev uttråkad eftersom att jag hade önskat mig att det var jag som hade krossat hans ben, men jag var nöjd (ändå) eftersom att jag, dagen innan, gav honom knutnäven och örfil när han gjorde närmande och ville kyssa mig".

När kvinnan konfronterades med uppgifterna om att de hittat breven erkände hon direkt och berättade också att det var hon som klottrat i gymmet.
– Jag har skuldkänslor och det var därför jag skrev. Jag förändrades och visste inte vad jag skulle göra, sa hon och berättade att trots att hon förändrades så skulle känslorna för exmaken aldrig att förändras.

Men hon har också förklarat det med att hon ville att exmaken skulle ha förtroende för henne - och då berätta vad som hänt.

Ramin Sherzaj drogs in i en bil vid Slottstorget i Gävle i april förra året. Enligt åklagaren misshandlades han och ströps till döds.
Två veckor senare hittades han död vid en skogsväg söder om Sundsvall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.