Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Branschen vill ha stöldspärr på lastbilar

Transportbranschen vill att stulna lastbilar ska stänga av sig automatiskt om de kommer för långt från föraren, rapporterar SVT Nyheter. Sveriges Åkeriföretag är öppet för att lagstifta i frågan.

- Vi föreslår ett nödstopp om en obehörig kör en lastbil. Sedan vi gick ut med detta har jag fått åtskilliga förslag från uppfinnare och chaufförer. Det verkar finnas både idéer och en stor vilja att medverka till att lastbilar inte kan kapas hur som helst, säger Ulric Långberg, branschchef på Sveriges Åkeriföretag, till TT.

Ulric Långberg säger att han är beredd att titta på huruvida det behövs lagstiftning om att nyproducerade lastbilar ska vara utrustade med en stöldspärr.

- Vi bjuder in myndigheter och fordonstillverkare att faktiskt tänka. Vi vill lugna svenska folket med att en lastbil inte är bara att ta, då måste man ha förberett sig avsevärt, säger Långberg till TT.

Dagen efter det misstänkta terrordådet flaggade regeringen för en kommande diskussion med branschen om hur lastbilskapningar kan försvåras.

- Man måste analysera och se om det finns saker vi hade kunnat göra som inte var gjort, sade infrastrukturminister Anna Johansson (S) till TT i lördags.