Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Daniel Nordström, chefredaktör för VLT, ser allvarligt på att en bil som tillhör en av tidningens medarbetare har utsatts för ett misstänkt brandattentat. "Allt tyder på att det här är riktat mot honom personligen", säger Nordström.

Brandattentat mot kriminalreporters bil

Med en misstänkt brandbomb antändes på fredagskvällen en bil som tillhör en reporter på tidningen VLT.

Bilen stod parkerad i centrala Västerås när en flaska med vad som misstänks vara en brännbar vätska kastades in i baksätet genom en krossad bakruta.

Medarbetaren är en erfaren reporter som arbetar mycket med kriminalbevakning och som är anställd av tidningen på frilansbasis. Reportern säger till VLT att han ser händelsen som ett angrepp på sin person och yrkesroll.

"Riktat mot reportern"

- Han har skrivit om ett flertal uppmärksammade kriminalfall den senaste tiden, han har tidigare varit utsatt för hot, det stod 30 bilar på parkeringen och de hade valt ut just hans bil, säger VLT:s chefredaktör Daniel Nordström till TT.

- Med tanke på det, och med tanke på de indikationer vi har, så tyder allt på att det här är riktat mot honom personligen och mot hans journalistiska verksamhet.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger till TT att det är viktigt att samhället reagerar mot den här typen av händelser.

- Det är inte första gången som journalister utsätts för attentat av det här slaget, det har skett historiskt, men det är något som är ovanligt i Sverige och därför ska man reagera kraftigt.

- Det talar ju för att det fanns en koppling till hans yrkesroll och sådant hör inte hemma i ett öppet, fritt samhälle.

Branden kunde släckas

Enligt en undersökning från Journalistförbundet bland över 2 000 av deras medlemmar uppger fyra av tio journalister att de någon gång utsatts för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier i sin yrkesutövning.

Polisen har efter händelsen upprättat en anmälan om misstänkt skadegörelse genom brand. Branden som uppstod i bilens baksäte kunde snabbt släckas sedan en granne slagit larm.

- Rättsväsendet ska när bilar sätts i brand utreda det oavsett vem som äger bilen. Men om man dessutom kan sätta sambandet till att det är mot en journalist som har som jobb att bevaka kriminalitet och andra frågor då bör de verkligen utreda om det finns en koppling, säger Jonas Nordling.

Reportern har tidigare mottagit anonyma hot via brev. Två av hoten har polisanmälts.

- Det här är obehagligt för den enskilde som drabbas, men det är också obehagligt för hela samhället när det inträffar mot en journalist, säger Daniel Nordström.