Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brand spred sig i radhuslänga

En brand rasade på torsdagen i en radhuslänga i området Adolfsberg i Örebro. Minst sex hus evakuerades. – En person har fått i sig rök som vi förstått det, säger Tobias Frohm vid Nerikes brandkår. Under kvällen kunde polisen bekräfta att en person delgivits misstanke om allmänfarlig vårdslöshet.

Larmet kom strax innan klockan 13. Redan då var en mängd insatser inkopplade från både räddningstjänsten och polisen.

– Det brinner i en radhuslänga, branden är inte under kontroll. Räddningstjänsten ska utrymma eftersom branden sprider sig i radhuslängan, sa Stefan Wickberg, pressinformatör hos Örebropolisen, kort efter larmet.

Polisen fanns på plats med flera patruller för att underlätta räddningstjänstens arbete. Vid klockan 14 kunde Nerikes brandkår meddela att branden startat i ett av de sex husen i radhuslängan.

– Den har sedan spridit sig via takkonstruktionen. Men vi börjar få kontroll över branden nu, sa inre befäl Tobias Frohm.

 

Begränsade skador

Trots att branden spridit sig var skadorna begränsade. Såväl på fastigheterna som på människor.

– En person har fått i sig rök som vi förstått det. Men i övrigt har vi inte hört om andra personskador.

Räddningstjänsten räknade med att vara på plats under en tid på eftermiddagen. Detta beror på att takkonstruktioner kan vara svårsläckta.

– Det kan ligga och pyra i dem, säger Frohm.

 

Allmänfarlig vårdslöshet

Vid 19:30-tiden kunde polisen bekräfta att branden var släckt. Nu är platsen avspärrad för en teknisk undersökning.

– Den som bor i fastigheten har delgivits misstanke om allmänfarlig vårdslöshet. Vi misstänker att personen av oaktsamhet orsakat det här. Det är någon form av gasolgrill som orsakat det hela. Den stod så till så det blev skador, bekräftar Lotta Lindblad, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Det konstaterades i slutändan skador på fastigheten där branden började, främst på fasadens utsida. Intilliggande byggnader kan ha fått vattenskador, men vakthavande befäl är inte säker på den saken.

– Det är tack vare att en vaken granne såg vad som höll på att hända som det blev så här pass begränsade skador. Det gjorde att räddningstjänsten kunde släcka branden snabbt, avslutar Örebropolisens vakthavande befäl Lotta Lindblad.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.