Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Brand i fabriksområde utanför Göteborg

Brandmän har under hela natten kämpat mot lågorna vid en fullt utvecklad brand utanför Göteborg. – Det brinner i hela huset och väggarna har rasat. Nu försöker de bara begränsa branden så den inte sprider sig, berättade ett vittne på platsen sent inatt.

Vid 22.30-tiden på fredagskvällen fick räddningstjänsten larm om en brand i en fabrikslokal i Jonsereds fabriker i Partille kommun, strax utanför Göteborg.

Räddningstjänsten hade varit på plats sedan 22.45 och lokalen var helt övertänd. 
– Det är en hel byggnad som brinner. Tänk dig ett McDonalds i storlek ungefär, ett stort hus alltså. Det brinner i hela huset och väggarna har rasat. Nu försöker de bara begränsa branden så den inte sprider sig, det huset kommer att få brinna ner till grunden, sa ett vittne på platsen.

Kraftig brand

Strax efter klockan elva meddelade räddningstjänsten att släckningsarbetet pågick för fullt. En fyrtio gånger tio meter stor enplansbyggnad i plåt stod i full brand och brandmännen kämpade mot lågorna

– Vi är på plats med nio bilar och två ledningsenheter. Totalt över trettio brandmän och det finns ännu ingen prognos för hur länge släckningsarbetet beräknas ta, sa Johan, larm och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Enligt räddningstjänstens uppgifter var lokalen tom på människor.
– Det ska inte vara någon verksamhet i längan och det ser ut som att den stått tom.

Räddningstjänsten kvar över natten

Strax innan midnatt brann det fortfarande i byggnaden. 

– Gissningsvis kommer vi att vara kvar under hela natten, säger larm- och ledningsoperatören på Räddningstjänsten.

Morgonen därpå berättade Räddningstjänsten att branden var under kontroll. Endast en patrull var kvar för att eftersläcka och se till att det inte blossar upp igen. 

Vad som startat branden var under natten fortfarande oklart. 
–  Vi har inlett en förundersökning om skadegörelse genom brand, säger Mattias Svensson, gruppbefäl vid polisens ledningscentral i Region Väst.

På lördagsmorgonen vid 08-tiden kunde larm-och ledningsoperatören meddela att branden var släckt men att en styrka var kvar för att bevaka så att branden inte blossade upp igen. Han beskriver byggnaden som brunnit som ett plåtskjul på cirka 400 kvadratmeter, och branden ska inte ha spridit sig till någon annan byggnad.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.