Brand efter explosion i Norrköping – sju till sjukhus

På söndagsmorgonen inträffade en kraftig explosion i ett bostadshus i centrala Norrköping. En brand utbröt och en stor insats pågår fortsatt på platsen.
Över 150 personer har evakuerats och flera har förts till sjukhus.
På söndagsförmiddagen greps två personer misstänkta för att ha orsakat branden.

ANNONS

Larmet kom in vid sex-tiden på söndagsmorgonen. En explosion hade då inträffat och orsakat omfattande skador i trapphuset, samtidigt som en brand uppstod. Adressen är avspärrad.

– Jag kan bekräfta att det är någon form av explosion som skett. Det är en kraftig brand i vindskonstruktionen och mycket av taket har brunnit upp, säger räddningsledare Per Nisser till SVT på söndagsmorgonen.

På foton och videoklipp syns stora eldslågor slå ut och rök välla upp från fastighetens tak. Delar av taket har också rasat in.

Femton enheter från räddningstjänsten, totalt 25 brandmän, har varit på plats under söndagen. Vid 11.30-tiden var branden under kontroll och det fanns inte längre någon spridningsrisk.

ANNONS

– Men det är fortfarande inte släckt på långa vägar, säger Jonas Andersson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Boende: ”Ryker i hela stan”

Flera lägenheter i huset ser ut att vara helt förstörda och omkring 150 personer har evakuerats. Om och när boende eventuellt kan få återvända hem kan räddningstjänsten i nuläget inte svara på.

Aftonbladet har talat med boende på plats.

– Det luktar fruktansvärt. Det ryker i hela stan, säger Hannah som bor i närheten till Aftonbladet.

Sju personer, sex vuxna och ett barn, har förts till sjukhus, rapporterar NT.se. Ingen av dessa ska ha allvarliga skador.

Man och kvinna gripna

Med anledning av explosionen kallades nationella bombskyddet in. På söndagsförmiddagen meddelar polisen att två personer har gripits.

– Vi har numera två gripna, en man och en kvinna, säger Tommy Thorngren, polisens presstalesperson till TT.

De är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Senare under söndagseftermiddagen planerar polisen att hålla en presskonferens om händelsen.

Om händelsen kan kopplas till tidigare våldsdåd i staden är än så länge för tidigt att säga, enligt polisen.

– I hela Östergötland, men även i Norrköping, har vi haft en pågående våldskonflikt under en tid, det är klart att vi tittar på den typen av bakgrund. Men i det här tidiga skedet vet vi än så länge inte det, säger Thorngren.

ANNONS

Två personer anhållna

Strax före klockan 18 på söndagen meddelar åklagarmyndigheten genom ett pressmeddelandet att två personer har anhållits, på sannolika skäl misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor, grovt brott. Det rör sig om en man och en kvinna i 20-årsåldern.

– Det är för tidigt att ha en uppfattning om händelsen har någon koppling till tidigare sprängningar och andra händelser i Norrköping den senaste tiden. Eftersom det är mycket tidigt i utredningen och många utredningsåtgärder återstår kan jag för närvarande inte lämna mer information, säger chefsåklagare Torsten Angervåg enligt pressmeddelandet.

Förhör med de misstänkta kommer sannolikt hållas under måndagen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS