Kristdemokraternas ledare Ebba Busch.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch. Bild: Jessica Gow/TT

Bråk mellan SD och KD: "Snöflingebeetende"

SD protesterar mot att KD:s toppkandidat i EU-valet i en intervju bland annat nämnt att SD bildades av nazister och rasister.
"Snöflingebeteende", anser KD-ledaren Ebba Busch.

ANNONS

I Tidöavtalet kom regeringspartierna och SD överens om att man ska uttrycka sig respektfullt om varandras centrala företrädare. Nu anser Sverigedemokraterna (SD) att Kristdemokraterna (KD) brutit mot den punkten och lämnat in en protest till regeringskansliet, rapporterar Expressen.

Orsaken var en intervju i DN i fredags där KD:s toppkandidat i EU-valet Alice Teodorescu Måwe uppgav att hon inte har något gemensamt med SD även om hon är för en stram migrationspolitik.

Teodorescu Måwe uppger i intervjun att det ”inte går att förminska” det faktum att SD grundades av nazister och rasister. Hon undrade också varför SD-toppar som Jimmie Åkesson, Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson under 1990-talet gick med i ett högerextremt parti.

ANNONS

Reagerade starkt

Det fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att reagera på X.

"Apropå ingenting alls: Jag har alltid haft så ofantligt svårt för dessa självgoda finborgare", skrev han. Han fortsatte med att självgoda finborgare "istället låter de inte lika fina och värdiga göra grovjobbet, kratta manegen och ta den riktiga skiten, för att sen peka finger mot denna oborstade, obildade pöbel i syfte att befästa sin egen position som finare. Ynkligt."

Det inlägget och protesten till regeringskansliet fick i sin tur KD-ledaren Ebba Busch att reagera på X i måndags kväll. Där försvarar hon att Teodorescu Måwe nämnt SD:s nazistiska rötter.

"De har den bakgrund de har. Kom över det nu", skriver Busch och påminner om att SD själv låtit skriva en hel vitbok om sina rötter.

"Inte okej"

Busch påpekar att hon själv blivit utfryst av tunga moderater och liberaler för att hon började samtala med SD och att Teodorescu Måwe fått betala ett högt personligt pris för att ha förespråkat en stram migrationspolitik.

Busch kallar SD:s reaktion för "snöflingebeteende", en lättkränkt och överkänslig reaktion.

"Att Jimmie Åkesson passiv aggressivt och med ett mikroskopiskt fikonlöv, indirekt kallar Alice TM för 'självgoda finborgare' som 'inte är beredd att göra grovjobbet' när hon fått utstå dödshot för att bana väg för att SD kunnat sitta som eliten vid förhandlingsbordet på Tidö slott… Nej, det är inte okej", skriver KD-ledaren.

ANNONS
ANNONS