"Bra tillfälle att prata med andra män"

Erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp sprids med nätkampanjen #metoo. Nu är det ett bra tillfälle för män att diskutera mansrollen med andra män, menar Svante Tidholm på Män för jämställdhet.

ANNONS
|

I kölvattnet av Metoo-kampanjen där främst kvinnor vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier från män sprids även #ihave och liknande där män berättar om när de har gått över gränsen.

Det pågår en diskussion om ifall det är rätt att män tar plats och i så fall på vilket sätt de ska ta plats, enligt Svante Tidholm, projektledare i organisationen Män för jämställdhet.

- Det är viktigt att män inte tar över och tar plats från kvinnor, det är jätteviktigt att det inte blir gråtparty för män som vill rulla sig i sin skuld, säger Svante Tidholm.

ANNONS

Inte lika stelt nu

Samtidigt är det viktigt att män ser den enorma vidden av det de orsakar och att de lyssnar och visar att de tycker att det är viktigt, enligt Tidholm. Det är också viktigt att förstå att det är något som måste jobbas på långsiktigt.

- Inte bara nu när det är så synligt utan alla andra dagar när folk inte bryr sig lika mycket är det minst lika viktigt att jobba med mäns gemensamma problem och utmaningar, säger Svante Tidholm.

Men han säger också att det är ett bra tillfälle för män att lyfta frågan om sexuella övergrepp med andra män just nu.

- Eftersom frågan är uppe kanske det inte känns lika stelt som annars att prata om det med andra män.

Dålig manskultur

Att killar tafsar och kränker tjejer är för att kvinnor och tjejer ofta reduceras till någonting som kan ge status och makt, menar Svante Tidholm.

ANNONS

- Vi måste jobba väldigt grundläggande med värderingar och normer och verkligen ta itu med ojämlikheten och en dålig manskultur som finns.

Det är bra om fler kan känna att det är normalt att problematisera manlighetskulturen, anser Tidholm.

- Vi gör det för vi vill kunna välja vilka sorts män vi vill vara och för att sätta stopp för alla former av våld.

TT

Fakta: Så kan du som man göra

Svante Tidholms tips till män som reagerat på #metoo:

1. Ta dig tid att läsa och lyssna på kvinnors berättelser.

2. Prata och försök lyfta frågor med andra män. Det som saknas i samhället är att män på riktigt tar ansvar för och diskuterar de här frågorna och vilket mansideal vi vill ha.

3. Backa upp kvinnor som utsätts.

4. Peppa unga killar och tjejer att lämna kulturen där kränkningar tillåts bakom sig.

ANNONS