Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir gott om svenska jordgubbar till midsommar. Arkivbild.

Bra säsong för jordgubbar

Värmeböljan har satt fart på jordgubbarna. Säsongens första, odlade i tunnlar, kan redan skördas och snart mognar också frilandsgubbarna.

Fortfarande för ett par veckor sedan låg jordgubbarna efter i utvecklingen med ett par veckor. Men sedan värmen kom har det gått snabbt, och till sommaren ser prognosen god ut för att de inhemska bären ska räcka till åt alla.

- Det är inte rekordtidigt utan lite senare än vanligt, men skörden håller på och jobbar i kapp. Vi har haft en ovanligt lång värmeperiod nu, till skillnad mot förra sommaren då blommorna frös bort och odlingarna aldrig hämtade sig. Den bilden ser vi inte alls i år, vi har inga frostskador och en fin utveckling, kanske lite för varmt, säger bärrådgivare Magnus Engstedt på Bärfrämjandet.

De som odlar jordgubbar i tunnlar i södra Sverige kommer att kunna plocka rejält i nästa vecka, och till veckan därpå kommer frilandsgubbarna, lyder hans prognos.

- Det blir gott om jordgubbar, det kommer finnas stora kvantiteter till midsommar i alla fall. Importen blir överflödig, säger Magnus Engstedt.

Också för resten av säsongen ser prognosen bra ut. Många olika odlingssystem och jordgubbssorter, liksom den geografiska spridningen, borgar för tillgång hela säsongen.

- Den här långvariga värmen tenderar att spridningen komprimeras lite grann. De senare sorterna kommer lite tidigare, det blir konsekvensen. Värmen är ju ganska unik, säger Magnus Engstedt.

Vädret kan också ändras snabbt, och några veckor senare kan läget för jordgubbarna se annorlunda ut, påpekar han.