Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att kommuner startade egna HVB-hem under flyktingkrisen var bra, tycker Konkurrensverket. Arkivbild.

Bra med kommunala HVB-hem under kris

Det fanns för få HVB-hem för de asylsökande barnen när antalet flyktingar som kom till Sverige var som högst. Därför var det bra att kommunerna snabbt satte upp egna HVB-hem, tycker Konkurrensverket.

Konkurrensverket har lämnat en rapport till regeringen om hur kommunerna hanterat HVB-frågan (hem för vård och boende) under flyktingkrisen, när 35 000 asylsökande barn kom till Sverige under hösten 2015.

Myndigheten tycker att det hade varit bättre om kommunerna anlitat privata aktörer i större utsträckning. Men samtidigt konstateras att det hade tagit för lång tid för marknaden att få tillstånd till hemmen, och för kommunerna att upphandla platserna.

"Att upphandla verksamheter i konkurrens kan ofta ge lägre kostnader eller bättre kvalitet än att bedriva verksamheter i egen regi. Men eftersom det vid den aktuella tiden inte gick att upphandla HVB-platser i konkurrens var det bra att kommunerna även startade egna HVB", säger Konkurrensverkets tillförordnande generaldirektör Karin Lunning i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket skriver att många kommuner nu börjat avveckla de HVB-hem som byggdes ut, "vilket visar att verksamheter i egen regi kan vara en flexibel och lämplig lösning".