Endast några få sjukhus har behövt prioritera när det gäller intensivvård. Arkivbild.
Endast några få sjukhus har behövt prioritera när det gäller intensivvård. Arkivbild. Bild: Erik G Svensson/TT

Bra intensivvård under pandemin

Intensivvården har fungerat bra under pandemin trots det hårda trycket, visar en enkät av Sveriges Radio Ekot.

ANNONS

Av 52 tillfrågade sjukhus uppger 47 att de har inte behövt prioritera hårdare än vanligt mellan vilka som har fått intensivvård, bland andra Skellefteå lasarett och Sundsvalls sjukhus.

– Jag tror att vi har varit mer strikta med vilka patienter vi tar in. Det kan vara en patient från en hjärtavdelning till exempel, som behöver lite extra övervakning av cirkulationen och hjälp med andningen, och dem har vi inte kunnat ta in den här gången. Men de som verkligen har behövt intensivvård har fått det, säger Per Eriksson, som är medicinskt ledningsansvarig på intensiven på Sundsvalls sjukhus, till radion.

Många sjukhus gjorde sig beredda på att behöva göra hårdare prioriteringar och på att ha dubbelt så många patienter, men enkäten visar att belastningen på landets intensivvårdsavdelningar har varit ganska ojämn – med fullt på vissa sjukhus och flera lediga platser på andra.

ANNONS

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om antalet sjukhus som behövt prioritera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS