Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett implantat skymmer bröstvävnaden till 80 procent, säger Karin Leifland som är verksamhetsområdeschef för bilddiagnostik och onkologi vid Södersjukhuset i Stockholm.

Bröstimplantat utmaning vid mammografi

Fler och fler kvinnor i Sverige opererar in implantat i brösten. Mammografimottagningarna har nu fått utveckla arbetssätt för att kunna ta de bilder som krävs för att se om det finns några tumörer i brösten.

Karin Leifland är verksamhetsområdeschef för bilddiagnostik och onkologi vid Södersjukhuset i Stockholm. Hon berättar att mammografimottagningarna allt oftare möter kvinnor som har implantat i brösten och att det då krävs speciell teknik för att få de bilder som krävs för bedömning.

- På en normal hälsokontroll med mammografi tar man fyra bilder, två av varje bröst. När det är kvinnor som har implantat behöver man ofta ta fyra bilder på varje bröst eftersom ett implantat skymmer bröstvävnaden till 80 procent, säger Karin Leifland.

Mer strålning

Fler bilder, speciellt om det handlar om en kontroll vartannat år från 40 till 74 års ålder, innebär att kvinnor med implantat över tid utsätts för högre stråldoser än kvinnor utan.

- Men det är en väldigt låg stråldos på att göra en mammografi eftersom man röntgar mjukdelar och inte går igenom skelett. Men det blir ju ändå en högre dos än för dem som inte har proteser.

Brösten med implantat kräver också lite mer handpåläggning inför avbildningen.

- Man puttar bort protesen, trycker in den mot bröstkorgsväggen, för att kunna ta bilder på bröstet, förklarar Karin Leifland.

Mammografi känsligast

En del kvinnor med implantat vill i stället för mammografi få sina bröst undersökta med ultraljud. Men det är inte aktuellt att erbjuda inom ramen för screeningprogrammet och är dessutom en mindre tillförlitlig metod.

- Screeningen är två bilder på varje bröst, det är det som är beslutet från Socialstyrelsen så det är det man gör på en hälsokontroll. Känsligheten hos mammografi för att hitta tumörer är ungefär 90 procent. Om man screenar med ultraljud så hittar man omkring 40 procent, så det kommer inte att bli en screeningmetod för kvinnor med proteser eller implantat, säger Karin Leifland.

Hon rekommenderar kvinnor som är runt 40 år och funderar på att operera in implantat att se till att göra sin första mammografiundersökning före ingreppet.

- Det är ganska bra att göra en screening innan. Då ser du hundra procent av bröstet vilket du aldrig kommer att göra i fortsättningen.

Implantat hjälper

Trots de utmaningar vid mammografi som implantaten orsakar finns det också en fördel med dem när det gäller att själv upptäcka tumörer i brösten.

- Jag skulle vilja säga att det nästan är en fördel att ha implantat då. Om man ska känna efter knölar är det bra att ha någonting att trycka mot. Man kan ofta känna någonting lite tidigare och lite bättre genom att det finns ett motstånd i implantatet, säger Karin Leifland.