Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Bröderna rentvås 20 år efter Kevins död

Det är snart 20 år sedan fyraårige Kevin hittades död i Arvika. Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem och sju år gamla, pekades ut som de skyldiga till hans död.
Förra våren återupptogs förundersökningen, efter SVT:s och DN:s granskningar. I dag avskrev åklagaren de två bröderna från utredningen.

80 förhör i nya utredningen

I nya utredningen har ungefär 80 förhör hållits. Flera av förhören har hållits med inblandade i tidigare utredningen, en mindre andel har varit med personer som inte tidigare förhörts. En annan del har varit med personer som förhördes då men som man gjorde kompletterande förhör med, en del av dessa var barn år 1998.

En person har förhörts som misstänkt till brott. Han är numera avskriven.

– Han är den enda som vi under den här utredningen har delgivit misstanke om brott, säger Niclas Wargren.

Kevins kläder, som han hade när han hittades, har skickats till NFC för analys.

– Inga spår som har betydelse för den här utredningen har påträffats, säger Wargren.

Dödsorsaken inte fastställd

1998 hördes Christian och Robin många gånger vid långa förhör. Åklagare Niclas Wargren säger att de visserligen lämnade uppgifter om att de var på platsen när Kevin dog och att de orsakat honom skador, men att man måste se uppgifterna i sitt sammanhang.

– De uppgifter som framkom för cirka 20 år sedan i förhören med de misstänkta är otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa.

En rekonstruktion har visat att skadorna skulle ha kunnat vara orsakade av en lastpall, sett till hans skador och hur lastpallar är konstruerade..

Kevins dödsorsak är heller inte fastställd, vilket fortfarande gäckar utredarna.

– Det är svårt att så här långt efteråt utesluta drunkning men det finns fynd som talar emot talar emot drunkning som dödsorsak. Det är tveksamt om det över huvud taget är ett brott som begåtts. Det skulle kunna vara en olycka.

Han ska ha haft rikliga mängder punktliga blödningar.

– Den sammantagna bedömningen är att skadorna uppstått av trubbigt statiskt våld. Det talar emot att Kevin avlidit till följd av våld av barn, speciellt våld av små barn.

En teori är att han avled på den plats han hittades. Utöver den lastpall Kevin låg på fanns alltså fler lastpallar. En teori är att han fått en lastpall över sig. En rekonstruktion har visat att detta kan vara fallet, sett till hans skador och hur lastpallar är konstruerade. Men åklagare Niclas Wargren kan inte bekräfta att så är fallet.

– Det går inte att fastställa att det är så det gått till.

LÄS MER: Fallet Kevin: En lättad familj berättade sin historia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.