Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bröderna kräver skadestånd på 10 miljoner var. Bild: Noella Johansson/TT
Bröderna kräver skadestånd på 10 miljoner var. Bild: Noella Johansson/TT

Bröderna i Kevin-fallet kräver skadestånd

Bröderna i det uppmärksammade Kevin-fallet kräver nu miljonbelopp i skadestånd. Detta på grund av att utan att ha delgivits misstanke om brott pekats ut som skyldiga för 4-årige Kevins död i Arvika 1998, rapporterar P4 Värmland.

1998 pekades bröderna Robin och Christian ut för 4-årige Kevins död. Fallet fick stor medial uppmärksamhet, mycket på grund av att de misstänkta bröderna vid tiden var fem och sju år gamla.

2017 publicerade SVT en dokumentärserie om fallet där polisens arbete kritiserades. Bilder från polisförhöret med pojkarna visade att polisen pressade pojkarna.

– Det är makabert när man ser till antalet frågor som ställs. Pojken försöker på alla sätt han kan visa att han inte orkar, att han vill få ett slut på förhöret, men det går inte. De kör på. De sätter honom i ett tillstånd av total vanmakt, har Sara Landström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet och expert på barnförhör, tidigare sagt till TT.

LÄS MER: Det här är Kevinfallet

”En befrielse”

I dokumentären uttalade sig även bröderna för första gången om fallet offentligt.

– Det är en befrielse. Det känns som att jag klivit ur en bubbla som jag levt i sedan det här hände, sa Robin till GP då.

Skadestånd på 10 miljoner var

Nu kräver de alltså skadestånd på 10 miljoner kronor var för utpekandet som skyldiga för Kevins död, trots att de inte delgivits misstanke om brott.

Ansökan om skadestånd har skickats till Justitiekanslern och yrkas först och främst på ersättning för ideell skada. Även ersättning på ex gratia (av nåd) yrkas, rapporterar P4 Värmland.

I ansökan motiveras yrkandet genom att polisens agerande och utpekandet berövat bröderna på en normal uppväxt och ett bra liv.

Preskriptionstid gör det problematiskt

Att fallets preskriptionstid har förfallit försvårar för bröderna att få beviljat skadestånd. Mårten Schultz, professor i civilrätt, uttalade sig i GP 2018.

– Preskriptionstiden utgör det uppenbara och olösliga hindret. Den allmänna preskriptionen inträder efter tio år från i det här fallet den påstådda skadevållande händelsen. Det är för lång tid tillbaka helt enkelt, sa han då.

LÄS MER: Expert: Väldigt små chanser att få skadestånd

LÄS MER: Bröderna rentvås 20 år efter Kevins död

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.