Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Robin Dahlén och Christian Karlsson, de två bröder som pekats ut för att ha dödat Kevin i det uppmärksammade fallet i Arvika 1998, vill ha en ursäkt av de poliserna som ledde utredningen mot dem.

Bröderna: "De får gärna be om ursäkt"

I nästan 20 år levde bröderna med den tunga hemligheten att de pekats ut som fyraårige Kevins mördare. Granskningen av fallet kullkastade allt. Men vad som verkligen hände Kevin kommer vi sannolikt aldrig att få svar på.

Ett nytt kapitel börjar, familjen slipper leva i en lögn och bröderna ser fram emot ett vanligt liv.

- De har tagit år av mitt liv som jag aldrig någonsin kommer att få tillbaka. Nu börjar ett nytt kapitel, att man äntligen kan få lugna ner sig. Inte behöva vara rädd, säger Christian Karlsson, den äldre av de två bröder som pekades ut för mordet på fyraårige Kevin i Arvika.

- Skulle någon komma fram i dag och fråga "Var det du som var med om det här med Kevin?", då kan jag svara ja, säger Robin Dahlén, den yngre brodern.

Inga tvivel

Bröderna var bara fem och sju år gamla när polisen slog fast att de mördat Kevin. Sedan 1998 har de levt med rädslan att deras hemlighet skulle avslöjas – samtidigt som de hela tiden tvivlat på sin skuld.

- Nu finns det inga tvivel längre, säger Christian Karlsson efter SVT:s uppmärksammade granskning av fallet.

I programmet framkommer hur poliser pressade de små bröderna i många och långa förhör, utan något målsägarbiträde närvarande, och ofta även utan föräldrar. För familjen har det varit känslosamt att se.

- Man blir förbannad, arg och besviken på att det får gå till så här, säger Robin Dahlén.

- Fruktansvärt, chockartat. Tufft att hantera och jag känner mig kränkt, som en bricka i ett spel som fick en oerhörd betydelse i slutändan, säger pojkarnas mamma Annika Dahlén.

Nu hoppas bröderna på ett frikännande. Och de är inte rädda för vad som ska komma fram i den förundersökning som återupptagits efter granskningen.

- Vi har varit med och tagit del av förundersökningen. Vi kan inte se att vi inte skulle bli avskrivna, säger Christian Karlsson.

Liten risk

Ett beslut om bröderna väntas tidigast i höst, enligt den ansvarige åklagaren.

- Risken att de skadas av att de går ut offentligt nu, innan de så att säga är formellt avskrivna, är ganska liten, säger kriminolog Jerzy Sarnecki.

- Snarare stärker det deras sak. Även om det skulle visa sig att de är skyldiga har de ändå utsatts för ett mycket grovt övergrepp av rättssamhället, fortsätter han.

Vad som hände Kevin kommer sannolikt aldrig att redas ut, säger han.

- Grundhypotesen är att vi aldrig kommer att få veta vad som inträffade. Det enda vi kan ge pojkarna är någon slags moralisk återupprättelse, säger han.

Vill ha ursäkt

Nu blickar bröderna framåt.

- Blir jag rentvådd, då har jag fått min upprättelse. Sedan skulle jag också vilja ha en offentlig ursäkt från Rolf Sandberg och från resten av de poliser som var med, säger Robin Dahlén.

Rolf Sandberg, som ledde polisens förundersökning i fallet Kevin, har kritiserat SVT:s granskning och pekat på att viktiga bevis utelämnats. TT har upprepade gånger sökt Rolf Sandberg, utan resultat.