Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliser bevakade Tenacious D uppträdande på Bråvallafestivalen under fredagen.

Bråvalla: "Ingen får gå själv"

När Bråvallafestivalen gick in på sin sista dag hade fyra misstänkta våldtäkter och ett flertal sexuella ofredanden polisanmälts. Festivalens säkerhetsansvarige säger att festivalen som helhet har varit "bra".

Under fredagen grep polisen två misstänkta gärningsmän som båda släpptes av åklagare efter förhör. På lördagen har stämningen på festivalens camping varit munter, men många är chockade över det som har hänt.

- Vi fattar inte hur det kan hända. Det är så mycket folk överallt. Vi blev helt chockade när vi fick en pushnotis från Aftonbladet och såg att det hade hänt två våldtäkter till, säger Gabriella Gatara, som besöker festivalen för första gången, till TT.

Festivalbesökarna Victor Valtersson, Cajsa Högberg och Alexander Green har bestämt att de och deras vänner alltid ska gå runt i varandras sällskap.

- Redan innan festivalen sa vi att ingen får gå själv, säger Valtersson.

"Svårare för oss"

Ulf Bowein, säkerhetsansvarig på Bråvalla, säger att arrangörerna inte kommer att lägga om sitt säkerhetsarbete inför den avslutande kvällen.

- Innan festivalen startade var vi medvetna om den här problematiken som kom redan i fjol och som har inträffat på flera evenemang. Det vi gör och har gjort är att vår personal som finns runt våra scener är uppmärksam och tittar på extremt små tecken. Tyvärr hjälper den åtgärden inte i förebyggande perspektiv. Däremot har man ju tack vare det kunnat gripa en gärningsman, säger han.

Ulf Bowein säger att säkerhetspersonalen och polisen har gjort bedömningen att en större personalstyrka inte hade verkat i förebyggande syfte.

- Hade det varit så hade vi satt in fler. Några händelser, om vi går till våldtäkterna, har skett i dolda utrymmen där man i samtycke har gått in gemensamt och stängt om sig. Där är det ju ännu svårare för oss.

"Ett bra evenemang"

Festivalen har haft över 50 000 besökare per år de senaste åren. Ulf Bowein tror inte att storleken är något problem.

- I dagsläget ser vi inte att det hade haft någon påverkan om vi halverat kapaciteten vid scenen. I de här fallen tror jag snarare att vi har haft ett antal individer som hade begått de här övergreppen även om vi hade haft en mindre spelning på en mindre plats.

Säkerhetsvakter, poliser och den ideella organisationen Nattskiftet patrullerar festivalområdet, och många festivalbesökare vittnar också om att de känner sig trygga.

- Under de här dagarna har vi, bortsett från de här tragiska händelserna, haft en bra och skötsam publik. Vi har väldigt få våldsbrott i övrigt. Polisen säger att det är mindre än vad det kan vara under en vanlig krogkväll i centrala Norrköping. Det hjälper förstås inte de stackars personerna som har blivit utsatta för de här fruktansvärda händelserna, men det jag vill komma till är att det har varit ett bra evenemang, säger Bowein.