Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bråk mellan socialtjänster om tvångsflytt

Nu ska frågan om socialtjänsten kan tvinga folk att byta landsända mot deras vilja tas upp till ansvarigt statsråd. Det säger riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) till SVT Värmland.

- Det här handlar om att de vill lösa sina egna problem lite väl enkelt. Visst är det bostadsbrist, men det är kommunernas ansvar att klara ut problemen, säger han.

Socialtjänsterna i Hagfors i Värmland och Farsta i Stockholm ligger i luven på varandra sedan socialen i Farsta skickat människor i behov av boende till undermåliga bostäder i Hagfors kommun. Farsta å sin sida kritiserar Hagfors för att inte ha gett en objektiv bild av bostädernas skick, skriver Nya Wermlandstidningen.

Trots att lägenheterna i Geijersholm utanför Hagfors blivit utdömda som bostäder fortsatte socialtjänsten i Stockholm att hänvisa människor dit, eftersom det är stor brist på bostäder i Stockholm. Lägenheterna i Geijersholm hade tidigare använts som boende för flyktingar och vid en kontroll i april upptäcktes bland annat kackerlackor i huset. Flera personer som hänvisats till lägenheterna har vägrat att flytta till Hagfors mot sin vilja.

Men till Nya Wermlandstidningen säger May-Britt Michailoff, enhetschef vid socialtjänsten i Farsta att de inte kände till i vilket skick bostäderna var.

- Vi har inte haft den kunskapen. Är det så att Stockholms stad hade vetat om något sådant är det självklart att vi inte hade skickat människor till sådana boenden, säger hon till tidningen.