Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
83 terrängbränder härjade i Sverige fredagskvällen. En av de värsta har drabbat Ljusdals kommun.

Bränderna i siffror

De skogsbränder som nu härjar är de allvarligaste som hittills drabbat Sverige. Tusental människor bekämpar dem, hundratals har evakuerats från sina hem, medan hektar efter hektar brinner ned. Här är fakta om bränderna, i siffror.

Bränder

Det brinner i terrängen på 83 platser i landet, uppger SOS Alarm på fredagskvällen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedömer att fyra av bränderna är så stora att de inte går att släcka: Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Hälsingland, Trängslet i Dalarna och Brattsjö i Ångermanland.

Evakuerade

Totalt är mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem i Gävleborgs, Jämtlands, Dalarnas och Västerbottens län.

Brandpersonal

Omkring 1 000 personer deltar i brandbekämpningen, exempelvis 300 i Ljusdal, 250 personer i Jämtland och 100 personer i Dalarna. Försvaret har minst 500 personer ute.

Brandflyg

Fyra vattenbombningsplan arbetar med bränderna i Gävleborgs län. Ett stort antal helikoptrar vattenbombar de olika brandhärdarna. Därutöver är fem helikoptrar på väg från Tyskland och en helikopter från Litauen.

Omfattning

Bränderna omfattar en yta på mer än 20 000 hektar, vilket enligt MSB är en större yta än den som eldhärjades i Västmanland 2014.

Skador

Skogsstyrelsen uppskattar att skog för ett värde av 600 miljoner kronor hittills har gått upp i rök. Det rör sig om uppskattningsvis två miljoner kubikmeter skog.

Larm och VMA

Antalet inkomna larmsamtal till SOS Alarm var det senaste dygnet strax över 12 000, vilket är mindre än i lördags då 13 000 samtal inkom. Tio så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten, är aktiva för närvarande. De VMA som rörde Gällö i Bräcke kommun och Pålgård i Rågunda kommun har dragits tillbaka, uppger SOS Alarm för TT vid 21.30-tiden på fredagen.