Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helikoptrar vattenbombar lågorna strax utanför Hammarstrand på måndagen.

Bränder tar fart i ökande vind

Flera stora bränder fortsätter att rasa runt om i Sverige samtidigt som hettan gör marken torr som fnöske. I Hälsingland har vinden tagit fart.

Situationen är mycket allvarlig i norra Hälsingland med fem skogsbränder i Ljusdals kommun.

- Branden har eskalerat både norrut, söderut och något österut också. Det har gått mycket fortare än vi trott för vinden har tilltagit, säger Hans Nornholm vid räddningstjänsten till P4 Gävleborg efter att under dagen ha inspekterat området från luften.

Väntar på flygplanen

Situationen är så illa att räddningstjänsten inte kan arbeta på marken. På grund av den ökande vinden har elden tagit fart upp i trädtopparna.

- Det känns lite som att kämpa mot klockan. Ju större område som brinner desto större fart får det på eftermiddagarna, säger befälet Torbjörn Wannqvist.

Hoppet står till att de italienska brandflygen sätts in till onsdagen.

- Om vi ska klara av de här bränderna inom rimlig tid måste vi få hjälp av de här italienska planen. Nu har vi fyra helikoptrar. Det ger effekt när de släpper sitt vatten, men när de åker för att fylla på bränsle är vi tillbaka på ruta ett och det brinner lika mycket igen.

Totalt 55 personer evakuerades under morgonen från bränderna i Ljusdal, men mer bebyggelse finns i omedelbar närhet av branden.

Runt 60 bränder

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), är på plats i kommunen i sällskap med Gävleborgs landshövding Per Bill för att träffa räddningstjänsten.

SOS Alarm hade runt 60 larm om skog- och markbränder runt om i landet vid 15-tiden på tisdagen.

I Jämtland har det under dagen brunnit på 13 platser och räddningstjänsten söker frivilliga – över 18 år och vid god hälsa – för att hjälpa till med släckningsarbetet i Pålgård i Ragunda kommun. Enligt Niclas Jarlås, kommunikatör vid kommunen, har responsen varit stor.

- Det ringer hela tiden. Det börjar närma sig 100 samtal och det ringer fortfarande, säger han.

Eldningsförbudet i länet har skärpts och allmänheten får inte längre grilla på redan iordningsställda grillplatser eller på portabla sprit- eller gasolkök.

Dalabrand sprider sig

Under dagen har alla som befinner sig vid Olingdal och Härjåsjön söder om Sveg uppmanats att utrymma området eftersom det finns en stor risk att branden sträcker sig dit, rapporterar Sveriges Radio. Det handlar om runt 60 fastigheter.

Branden norr om Älvdalen i norra Dalarna sprider sig norrut och personal från Södertörns brandförsvar har förstärkt den lokala räddningstjänsten. Här försvåras släckningen av terrängen som består av ömsom berg ömsom myrmark och att det inte finns några vägar i området. Däremot är det just nu inte någon risk för explosiv ammunition.

- Där vi går in i området i dag ska det inte finnas någon ammunition. Så just nu bedömer vi det inte som ett problem, säger Anders Attehed, presstalesperson vid Mora räddningskår.

"Resurser börjar tryta"

Terräng vid Villingsbergs skjutfält i Karlskoga kommun började brinna på tisdagseftermiddagen – och där kan det finnas ammunition.

- Det är i ytterkanten av skjutfältet. Vi har kontakt med militären, säger Anders Larsson på Nerikes brandkår till Nerikes Allehanda.

De två italienska brandflygplanen väntas landa i Örebro på tisdagskvällen och stannar i Sverige i åtta dagar. De har kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången.

- Vi ser att resurserna överlag börjar tryta. Det börjar bli kärvt. Det gäller personal framför allt, säger Britta Ramberg, biträdande chef för MSB:s enhet för beredskap.

TT: Vad kan ni göra åt det?

- Det vi gör är att stärka upp med materiel och skogsbrandflygen. Grundkapaciteten ska finnas i räddningstjänsterna, säger hon.

TT: Varför har inte Sverige eget brandflyg?

- Det är väl av flera skäl. Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt. Det behöver ställas i ett större riskperspektiv. Men det är något som vi kommer att behöva titta på efter den här säsongen, om vi har rätt resurser utifrån de risker som finns, säger hon.