Brände inne sin flickvän - inte allvarligt psyksjuk

ANNONS
|

Vid midnatt den femte juni i år sågs mannen i 65-årsåldern - endast iklädd ett par kalsonger - gående på en väg på en ö i Haninge kommun. För kvinnan som mötte mannen berättade han om hur ett hus brann och till slut kom det fram atthans flickvän var kvar inne i huset.

– Vi är på väg dit, vi hittar inte riktigt huset. Vi känner lukten av rök också, sa kvinnan när hon larmade SOS.

När räddningstjänsten kom till platsen var flickvännen redan död.

LÄS MER: Misstänkta pojkvännens första ord efter mordkvällen

Kvinnan mördades

Det som först verkade vara en tragisk olycka visade sig vara ett mord. Mannen åtalades för att ha "dödat NN genom att anlägga en brand i det hus där hon befann sig. Döden orsakades av kolmonoxidförgiftning och/eller brännskador", skrev åklagaren i stämningsansökan.

ANNONS

I ett utlåtande rörande brandorsaken framgår det att det fanns akrylat- eller miljöbensin på kläder som hittade i anslutning till kvinnans kropp. Det står ocksåatt "om det inte förvarats akrylat- eller miljöbensin i sovrummet innan branden ger det starkt stöd för att bensinen hällts dit innan branden startade". Och att det i så fall "ger starkt stöd för att bensinen använts för att antända huset med målsägaren inne i sovrummet".

LÄS MER: Sista smset före det misstänkta mordet

"Chockad"

Mannennekar till brott, enligt vad hans advokat, Kerstin Koorti, tidigare sagt till GP.

– Jag är chockad, chockad av hela händelsen, jag kan varken förneka eller bekräfta förstår du... Situationen, jag kan varken inte bekräfta motsatsen heller, sa han själv om anklagelserna i det första förhöret.

Han har under polisförhören sagt att han har stora minnesluckor från mordkvällen och att han bara minns delar av den, som att han såg rök och eld.

Under utredningen har det framkommit att kvinnan ville avsluta förhållandet.

– Deras mamma ville avsluta relationen med den här mannen av olika skäl, men han hade svårt att förstå att hon ville det, har Mari Scaub, målsägandebiträde till barnen till den döda kvinnan, sagt till GP tidigare.

– Han hängde sig kvar. Hon ville inte såra honom heller. Men det var svårt att få honom att förstå att hon verkligen ville bryta upp, sa hon också.

ANNONS

Bevisat att han dödade henne

Under rättegången i slutet av novemberstod det klart att rätten anser att det är bevisat att mannen dödat kvinnan. På sin hemsida skriver Södertörns tingsrätt att de anser att "det föreligger övertygande bevisning om att den tilltalade har begått den i målet åtalade gärningen".

De anser också att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. I ett beslut från tingsrätten står det att "undersökningen ska omfatta frågan om NN till följd av störningen har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt".

Detta har betydelse för om han ska dömas till fängelse eller vård.

Intemedicinska förutsättningar

Svaret på undersökningen har nu kommit.

Enligt Rättsmedicinalverket undersökning så lider inte mannen idag av någon allvarligt psykisk störning. Han har inte heller begått brottet för att han var påverkad av någon allvarlig psykisk störning.

Rättsmedicinalverket konstaterar därför att det inte finns några medicinska förutsättningar för att mannen ska kunna överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången mot mannen kommer nu att avslutas under en sista förhandlingsdag i nästa vecka. Då ska åklagaren yrka på hur långt fängelsestraff mannen ska dömas till.

GP har under måndagen sökt åklagaren i målet.

Den åtalade mannens advokatKerstin Koorti uppger att hon inte vill kommentera det rättspsykiatriska utlåtandet innan hon har läst det själv.

ANNONS
ANNONS