”Ju tidigare desto bättre” – floristen Sarah Angelsiöö rekommenderar brudpar att börja planera för blomsterarrangemang två-tre månader före bröllopet för att vara säker på att få den florist man vill ha.
”Ju tidigare desto bättre” – floristen Sarah Angelsiöö rekommenderar brudpar att börja planera för blomsterarrangemang två-tre månader före bröllopet för att vara säker på att få den florist man vill ha. Bild: Anders Wiklund/TT

Bröllopsboom i Sverige: "Jättestor skillnad"

Efter två år av pandemi råder bröllopsfeber i Sverige. Många brudpar har väntat och längtat och vill slå på stort. De är inte bara redo att säga ja till varandra – utan också till fest, dans och det lilla extra för gästerna.

ANNONS

Vissa har tvingats skjuta på sitt bröllop både två och tre gånger, andra har haft is i magen och avvaktat helt med att boka – fram till nu.

– Det är jättestor skillnad jämfört med under pandemin. Det kommer in väldigt mycket förfrågningar varje vecka, även till den här sommaren, säger bröllopskoordinatorn Isabella Nyman på Isabellas event.

Coronapandemin avbröt inte bara bröllopsplaner, utan påverkade också många företagare i branschen ekonomiskt.

– Många leverantörer klarade sig inte genom pandemin och det tomrummet märks av. Jag märker av det ökade trycket både hos mig själv men också hos leverantörer. Det är andra svarstider och en mer stressad ton, samtidigt är alla jätteglada över detta.

ANNONS

Skralt med vigseltider

De som lyckas haffa en ledig vigseltid i sommar har tur. Stadshuset i Stockholm har längre väntetid än vanligt för vigseltid och även i landets kyrkor kommer brudparen att avlösa varandra.

– Det är hög efterfrågan, alla våra vigseltider är fulltecknade. Det är jätteroligt, både vad gäller dop och vigsel så är det så, säger Rebecka Tudor, biträdande kyrkoherde i Tyresö kyrka, som är en av de populäraste kyrkorna för vigsel i Stockholm.

– Under pandemin blev det inte många vigslar, kanske är det en effekt av det, men jag tror också att det är så somrarna ser ut i Tyresö, fortsätter hon.

”Vill att det ska dansas”

Rebecka Tudor berättar att längtan efter att få samlas är påtaglig och att de som kanske inte tänkt ha en så stor vigsel från början, plötsligt vill ha det. Och Isabella Nyman har märkt att många par ökat sin budget. Den växande längtan kombinerat med möjligheten till extra tid att spara pengar, tror hon kan vara två bakomliggande faktorer.

TT: Vad suktar paren efter?

– Detaljer, man vill ha väldigt personliga bröllop. Många har längtat efter att ha en stor skara samlad och stor fest, alla vill att det ska dansas.

– Det jag framför allt har märkt av är att många vill lägga en större budget på varje gäst, att varje person ska få en större upplevelse. Budgeten höjs för att man vill göra mer för gästerna, fortsätter hon.

ANNONS

Något som det läggs pengar på i detaljväg är bland annat blomsterarrangemang.

– Tidigare har vi mest haft beställningar till brudföljet. Men nu vill man satsa mer på vigselplatsen och festen. Blommor gör så mycket till ett bröllop och jag tror att folk har förstått nu under pandemin hur mycket blommor gör sig i hemmet, säger Sarah Angelsiöö, florist på Gullvivan i Stockholm, som pusslar med extrapersonal i sommar för att möta den höga efterfrågan.

TT: Vilka trender ser ni?

– Väldigt mycket blommigt, det har ju varit trend i ganska många år att det ska vara vilt och se sommarplockat ut. Men nu tycker jag att det är väldigt mycket blommor och mindre grönt.

Var ute i god tid

Sarah Angelsiöö berättar att det händer att brudar kommer med blomsterbeställning så sent som två veckor inpå bröllopet. Men sena bokningar kan innebära att brudparen behöver vara flexibla med sina önskemål, förmanar Isabella Nyman.

– Det kan bli jättesvårt, men allt går att lösa. Det beror på hur flexibel man själv kan vara. Men vill man ha en specifik lokal, florist eller fotograf är det bättre att vänta, säger hon.

– Alla vill ju alla brudpars bästa så alla kommer att göra sitt yttersta för att kunna hjälpa till. Man kommer inte att få höra "nej det är kört" även om man är sent ute, tillägger hon.

ANNONS

TT: När ska man börja planera?

– I normala fall skulle jag säga 12-18 månader innan. Men nu är det så snart som man kan. Boka och lås lokalen och boka upp teamet ni vill ha. Det är bättre att boka tidigt och sedan ta en planeringspaus.

Bröllopskoordinatorn Isabella Nyman har jobbat med bröllop de senaste fem åren och har aldrig tidigare upplevt sådant stort tryck som nu. Pressbild.
Bröllopskoordinatorn Isabella Nyman har jobbat med bröllop de senaste fem åren och har aldrig tidigare upplevt sådant stort tryck som nu. Pressbild. Bild: Clara Mårtensen
Efter två år av pandemi råder en hektisk tid för hela bröllopsbranschen.
Efter två år av pandemi råder en hektisk tid för hela bröllopsbranschen. Bild: Anders Wiklund/TT
Efter flera år av brudbuketter med mycket vilda och gröna inslag har nu trenden slagit över till mer blommigt, enligt Sarah Angelsiöö.
Efter flera år av brudbuketter med mycket vilda och gröna inslag har nu trenden slagit över till mer blommigt, enligt Sarah Angelsiöö. Bild: Anders Wiklund/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS