Asylboenden där många människor bor tätt leder till fler brott, menar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport. Arkivbild.
Asylboenden där många människor bor tätt leder till fler brott, menar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Brå: Undvik större asylboenden

ANNONS

För att minska brottsligheten på asylboenden bör stora kollektiva boenden undvikas och maxgränsen för antalet personer som delar rum omprövas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förslaget kommer från Brottsförebyggande rådet (Brå), som i en ny rapport har kartlagt alla polisanmälda brott på landets kollektiva asylboenden under 2018.

– Ofta är det småsaker som blir stora. Det kan vara att någon tänder en lampa när någon annan vill sova. Och till slut när man bor tillsammans, med kanske upp till sex personer i samma rum, så blir det droppen som får bägaren att rinna över. Och det gäller vid många av fallen vid misshandel och olaga hot, säger rapportförfattaren Sara Merenius till Ekot.

ANNONS

Det vanligaste brottet på boendena är misshandel, som utgjorde drygt en femtedel av de totalt 600 anmälda brotten 2018.

Alla som söker asyl i Sverige erbjuds en bostad på ett asylboende under handläggningstiden. 2018 bodde 30 000 personer på olika typer av boenden som Migrationsverket erbjudit.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om det totala antalet asylboende.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS