Sanna Neselius gör hon en hälsokontroll på Madelene Stenberg inför en kickboxningsmatch i Hammarkullen.
Sanna Neselius gör hon en hälsokontroll på Madelene Stenberg inför en kickboxningsmatch i Hammarkullen.

Boxning - en risksport

ANNONS
|

Vana amatörboxare har skador på hjärnan både veckan efter match och efter en viloperiod. Det visar en ny svensk studie av Sanna Neselius, medlem av Boxningsförbundets medicinska kommitté.

Undersökningen bland 30 svenska amatörboxare visar att det upprepade våldet mot huvudet kan resultera i små nervcellsskador i hjärnan. Boxaren behöver inte själv märka av något, inte ha ont, vara yr eller svimma.

Men slutsatsen av studien är att också amatörboxning kan öka risken för bestående skador på hjärnan. När det gäller proffsboxning är ett sådant samband klarlagt sedan länge.

Amatörboxningen ligger långt fram när det gäller säkerhetstänkande. Deltagarna har huvudskydd, mjuka handskar, går igenom regelbundna kontroller och läkarundersökningar.

ANNONS

–Man kan aldrig säga att boxning inte är en risksport, säger Sanna Neselius, forskare vid avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska Akademin och vice ordförande i Boxningsförbundets medicinska kommitté när vi träffas i hennes arbetsrum på Sahlgrenska sjukhuset.

ANNONS