Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Bortsprungna hunden i Gällivare har fångats in

I cirka två veckors tid har hunden Archie sprungit omkring på fjället i Ritsem utanför Gällivare efter att ägaren hastigt åkt hem till Italien och lämnat kvar sin hund. Efter intensiva försök att fånga in honom lyckades det äntligen under lördagen.
– Man blir helt fylld av glädje och lättnad, säger Barbara Lindell i Göteborg, som har hjälpt till att fånga in Archie.

Det var på lördagsförmiddagen som den bortsprungna hunden Archie till slut vågade krypa in i den fälla som satts upp i närheten av den plats där han försvann. Efter att under flera veckor ha strövat fritt på fjället fick historien ett lyckligt slut, bland annat tack vare Barbara Lindell i Göteborg som varit i ständig kontakt med räddningsteamet i Gällivare och gett råd om hur man ska gå till väga.

– En fälla med färsk mat har legat ute sen i tisdags nära den plats där Archie försvann. Jag fick också kontakt med hundens ägare i Italien som skickade ljudfiler där han kallar på hunden och ljud med Archies hundkompisar, säger Barbara Lindell.

LÄS MER: Barbara från Göteborg hjälper till att hitta övergiven hund

Hon berättar att Archie, som är 1,5 år gammal, kunde ses röra sig runt fällan under natten och till slut vågade sig in i den på lördagsförmiddagen.

– Egentligen var fällan lite för liten, men lyckligtvis funkade det ändå.

Blir snabbt förvildade

Enligt Barbara Lindell blir hundar snabbt förvildade när de är på rymmen. Det tar inte mer än några dagar så går de in i överlevnadsläge och blir väldigt skygga. Då funkar inte till exempel inkallning.

– De har en otrolig förmåga att överleva, men de återgår snabbt till sitt gamla jag när de kommer hem igen, säger hon.

Just nu är Archie hos veterinären tillsammans med teamet som fångade in honom.

– Han är ganska mager men mår han bra i övrigt kommer han att få bo tillfälligt på ett jourhem hos Johanna som fångade in honom. Därefter ska han få en fosterfamilj i Sverige enligt önskemål från ägaren, som själv inte kan komma och hämta honom. Orsaken är coronarelaterad, enligt Barbara Lindell som varit i kontakt med honom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.