Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Bombhot på Arlanda var falsklarm

Det bombhot som riktades mot ett flygplan på väg till Thailand visade sig vara falskt. Efter bombteknikernas undersökning kunde polisen konstatera att inga farliga föremål hittats.

Det var vid 21.30 på torsdagskvällen som polisen i Stockholm fick uppgifter om att ett bombhot hade riktats mot ett specifikt flygplan på Arlanda. Uppgifterna kom inte direkt till polisen utan de ska ha varit andrahandsuppgifter.

– Hotet har kommit in via telefon och vi fick det till oss som andrahandsuppgifter, säger Sven-Erik Olsson vid polisen i Stockholm.

Planet, som var på väg till Phuket i Thailand, bombhotades strax innan det skulle lyfta och fick vända på banan och rulla tillbaka till gaten. Planet var fullsatt när beslutet om evakuering togs. Flighten skulle ha gått vid 20.45, men hade försenats under torsdagskvällen. Totalt fick cirka 300 personer evakueras.

Efteråt flyttades flyget bort från gaten och till en annan del av flygplatsen. Där har man spärrat av ett större område runt flyget och en del av mindre väg i väntan på att nationella bombskyddet ska undersöka planet. 

– Bombgruppen ska undersöka planet under förmiddagen, säger Nicklas Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen på fredagsmorgonen.

Var på väg till Thailand

Ulrika Sten var på väg till Thailand med familjen, och berättade att planet lämnade gaten men att det sedan blev stående.

 Det stod där i säkert två timmar. Vi fick höra en gång i halvtimmen att det var tekniska problem, och att planet skulle åka om ett tag, säger hon.

Blev förhörda

Kring halv tolv såg Ulrika Sten blåljus kring planet, och hennes första tanke var att någon hade blivit sjuk.

 Sedan kom en polis och sade att vi måste lämna planet. Vi fick bara ta med oss telefoner och plånböcker, säger hon.

Passagerarna har blivit förhörda av polisen kring vad de hade sett vid ombordstigning. Att det rörde sig om ett bombhot berättade inte polisen förrän efter det att passagerarna gått av.

 Jag kan förstå tanken, att man inte vill skapa oro. Samtidigt tycker jag att det tog väldigt lång tid innan vi fick kliva av planet, säger Ulrika Sten, som nu är på väg till ett hotell med familjen.

Bekräftar hotet

Ulrika Fager vid Swedavias pressjour bekräftade att det finns ett hot och de arbetade med polisen.

– Vi följer polisens inrådan på plats helt enkelt. Flygplanet och delar av utrikesterminalen har evakuerats. Såhär dags är det ganska lugnt på flygplatsen så allt går lugnt till, säger Fager sa hon på torsdagskvällen. 

Hotet var riktat specifikt mot flighten, och inte mot flygplatsen, enligt polisen. Två pirer på utrikesterminalen utrymdes ändå av säkerhetsskäl, enligt Swedavia.

Bombgruppen på plats

Flygplanet väntar på en teknisk undersökning av Nationella bombgruppen som anlände under natten, uppger polisen på fredag morgon.

– Vi har ingen misstänkt, ingen gripen och vi har inte gjort några fynd än så länge. Det är bombgruppen som kommer att få göra den tekniska undersökningen av planet, det är de som har rätt utrustning för sådana här situationer, säger Sven-Erik vid polisen i Stockholm vid klockan 00.45, natten mot fredag.

Undersökningen har slutförts

Vid 16-tiden uppgav polisen att undersökningen var slutförd och 16.15 hävdes alla avspärrningar. Bombteknikerna kunde inte hitta några farliga föremål, skriver polisen på sin hemsida.

En förundersökning har inletts om luftsabotage och grovt olaga hot fortsätter.

Vet du mer? Är du på plats? Hör av dig till GP!
SMS/MMS: 72010
Mejl: [email protected]
Telefon: 031-172010

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.