Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) pratar med journalister under EU-toppmöte i Bryssel.

Bollen hos Norlén vid nej till Löfven

På fredagen röstas Stefan Löfven (S) högst sannolikt ner som statsministerkandidat av riksdagen. Vad som händer sedan vet bara talmannen. Regeringskrisen gör att Löfven inte planerar någon julledighet.

Inget alls talar för att Löfven släpps igenom av riksdagen när ledamöterna röstar om honom på fredagsmorgonen. Företrädare för fem riksdagspartier (M, KD, C, L och SD) som tillsammans har över 200 mandat, har sagt att deras partier röstar nej. Om mer än hälften av riksdagsledamöterna, det vill säga minst 175, röstar nej blir Löfven inte vald.

Tvåa på plankan

Löfven blev avsatt av riksdagen i en omröstning i slutet av september och nedgraderad till statsminister i en övergångsregering, men nu är det första gången talman Andreas Norlén för fram honom som kandidat att leda en ny regering. Han är den andre att prövas, sedan Moderatledaren Ulf Kristersson fick nej.

Talmannen sade häromdagen att han kommer att kalla partiledarna till nya samtal om Löfven får nej av riksdagen. Han har tidigare sagt att han kommer att vilja ha minst några omröstningar före jul och fredagens blir den andra. En tredje kan dock dröja till januari, om den inte hålls under veckan som kommer.

Först efter att talmannen fyra gånger har misslyckats att föra fram kandidater som släpps igenom av riksdagen kan han kalla till extraval. Andreas Norlén har sagt att han inte vill hamna i den situationen men konstaterade i veckan att låsningarna mellan partierna kvarstår.

Närvarar inte

Stefan Löfven kommer inte att vara på plats i kammaren när riksdagen, sannolikt, röstar ner honom. Han är i Bryssel på EU-toppmöte som statsminister i övergångsregeringen.

- Jag kan inte ersättas på Europeiska rådet och Sverige ska vara här. Det är så viktigt. Det är både brexitfrågan, det är långtidsbudgeten och det är migrationsfrågan, säger Löfven.

Löfven har sagt att det vore logiskt om talmannen för fram Ulf Kristersson i en tredje omröstning, eftersom riksdagen just har röstat igenom det gemensamma budgetförslaget för 2019 från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Ulf Kristersson har inte avfärdat den logiken.

- Det naturliga vore om vi får en borgerlig regering när vi får en borgerlig budget, sade han häromdagen.

För att Kristersson ska ha en chans att bli vald som statsminister i en M+KD-regering, till exempel, måste Centern och Liberalerna ändra ståndpunkt och rösta för eller lägga ned sina röster.

I november röstade C och L ned M-ledaren med motiveringen att en M-ledd regering skulle ge Sverigedemokraterna inflytande, eftersom deras stöd skulle krävas för att få igenom budgetar, till exempel.

Avstår ledigt i jul

I väntan på en lösning av regeringskrisen avstår Stefan Löfven från att planera ledighet under julen.

- Jag noterar att några kan åka till Thailand, säger Löfven och syftar på Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson som lagt en resa dit.

- Nu är det Sverige som gäller först och är man då partiledare, inte minst statsminister, om än i en övergångsregering, så är det Sveriges bästa som går först inte ens egen julledighet.

Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson skriver i ett inlägg på Facebook att det är oseriöst att försöka plocka politiska poäng på att Jimmie Åkesson är pappaledig. Han fortsätter:

"Att Stefan Löfven i rollen som statsminister väljer att inte själv planera någon julledighet är upp till honom. Men förhoppningsvis får han möjlighet till en riktigt lång ledighet när riksdagen väl har avskedat honom för gott."