Boende varnas för enorma istappen i Dalarna

En enorm istapp som uppskattas väga minst ett ton som hänger ned från ett hus i Dalarna har skapat uppståndelse, rapporterar Hem & Hyra.
– Jag har sett den växa och nu börjar den likna en dödsfälla, säger Anders Johansson, som fotade istappen, till GP.

ANNONS
|

En vattenläcka på en vind i ett hus i Blötberget, Dalarna, har skapat en enorm istapp, skriver Hem & Hyra.

På bilderna syns hur istappen breder ut sig och hänger ned från taket, över en balkong och ned utanför en dörr.

Anders Johansson, som bor i trakten, har sett hur istappen vuxit de senaste tre veckorna.

– Nu börjar den bli en dödsfälla. Tänk om den lockar till sig nyfikna barn, samtidigt som det är snösmältning. Det är kört om det händer något, säger han till GP.

LÄS MER:Så tar du dig upp ur en isvak

Håkan Fredriksson är plåtslagare i Ludvika, och har aldrig, under den tid han arbetat med att ta bort istappar, sett något liknande.

ANNONS

Han säger att det inte är en vanlig istapp, utan måste komma från någon form av vattenläcka, och inte vanlig snösmältning.

– De ska ju ha spärrat av vid området utanför, men om det skulle vara någon i närheten och det släpper är det jättestor risk. Om ungar tycker att det är roligt att kasta sten tillexempel, säger han.

LÄS MER:Så klarar sig golfbanorna i Göteborg i vinterkylan

Han uppskattar att den väger åtminstone ett ton.

– Går den sönder och ramlar ned kan den ta med sig delar av taket, om den sitter fast, säger Håkan Fredriksson.

Hur svårt är det att få bort en sån här stor istapp?

– Jag har aldrig sett en sådan här tidigare, men jag misstänker att det inte är helt enkelt.

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägarens ansvar att ta bort snö och is som kan rasa ned från tak, och enligt ordningslagen ska det göras utan ”oskäligt dröjsmål”.

Om det inte har gjorts och en olycka inträffar är fastighetsägaren skyldig att betala för skadan, eller i värsta fall dömas till böter eller fängelse.

Kan bara spärra av

Enligt Hem & Hyra har Ludvika kommun haft möte om istappen, men lagen hindrar dem från att göra mer än att spärra av här.

– Det är inte vår mark så tyvärr är vi hindrade att göra mer än att sätta upp en avspärrning utanför på kommunens mark. Det hoppas vi ska ge en tydlig signal om att det är ett område som är farligt att beträda och att barn och andra håller sig borta, säger Arne Adolfsson som är säkerhetsansvarig på Ludvika kommun, till tidningen.

ANNONS

LÄS MER:25 år sedan snöstormen 1995: Se före- och efterbilderna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS