Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lotta Wistrand bor vid Kungsholmstorg och förstår inte varför polisen inte sagt nej till demonstrationen med hänvisning till risken för våldsamheter.

Boende provocerade av nazisters närvaro

Stämningen var spänd på Kungsholmen i Stockholm i samband med dagens nazistiska demonstration.

Lotta Wistrand, som bor vid torget, har haft svårt att förstå varför polisen gav nazistiska NMR tillstånd att demonstrera på platsen.

- Jag är egentligen alldeles för upprörd för att prata. Jag förstår att de har en grundlagsskyddad rätt att hålla möten, men det finns möjligheter i grundlagen att säga nej om det är risk för bråk. Jag förstår inte varför man inte har gjort det, säger hon till TT.

Gunn Åberg, som bott i kvarteren runt Kungsholmstorg i ett 30-tal år, hade också starka åsikter inför demonstrationen.

- Det är en illa vald plats. Varför är de inte på Gärdet i stället? Där finns det gott om plats och det är lätt att övervaka.

Hon anser att yttrandefrihet är väldigt viktigt men att den kan manifesteras på ett mer stillsamt och civiliserat sätt.

- I bland kan man få känslan av att en del bara är med för att ställa till bråk.

Yttrandefriheten viktig

Roland Nilsson, 83 år, som hade cyklat till Kungsholmstorg från Östermalm för att uträtta ärenden, hade svårt att ta sig fram på annat sätt på grund av avspärrningarna.

Alla ska dock få yttra sig i samhället, menar han.

- Vad skulle annars hända? Då skulle vi få diktatur. Och det är ingenting att längta efter, sade han inför demonstrationen.

Björn Ljung, som arbetar för Liberalerna i Stockholms stad och bor på Kungsholmen, var besviken med anledning av den nazistiska demonstrationen.

- Jag är ledsen. Det här är inte alls det jag trodde att vår demokrati skulle utvecklas till. Jag försvarar den liberala demokratin och NMR:s rätt att ha sammankomster. Men det får inte begränsa andra människors frihet.

"Oerhört provocerande"

Läkaren Martin, 40 år, cyklade med sitt barn i förskoleåldern hemmavid under lördagen. En NMR-demonstration i kvarteret där han bor är "oerhört provocerande".

- De flesta i den här demonstrationen har väl en uppfattning om att invandring kostar för mycket, men jag har aldrig sett så här mycket poliser, det måste vara hundratals och kosta hur mycket som helst.

Samtidigt tycker han att yttrandefriheten ska värnas, men ifrågasätter om en demonstration måste hållas så centralt.

- Jag bor alldeles i närheten och hade gärna gett uttryck för min demokratiska rätt att närvara och markera mot den här demonstrationen. Men jag har små barn och ingen barnvakt och jag vågar inte vara här med mina barn. Det blir ytterligare provocerande.