Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lasse Skyttner och Jenny Strandberg på verandan

Boende nära brandområdet: "Har sådan ångest"

Boende nära branden i Ljusdal vaknade upp till ett tjockt röktäcke under onsdagsmorgonen. Nu har många förberett sig med "nödbilar", beredda på det värsta.

En knapp mil från räddningspersonalens uppsamlingsplats bor Jenny Strandberg med Lasse Skyttner, två barn, åtta getter och tolv hönor.

Vi hinner knappt sätta oss ner vid bordet på deras blå veranda, förrän Jenny Stranberg brister i gråt.

- Herregud, nu kommer tårarna. Jag har sådan ångest över både samhällsskadan men också för vår del. Jag är orolig över att branden ska dra sig hitåt, säger hon.

I tisdags var risken tio meter per sekund, bara 20 minuter i från Skyte – platsen deras hus står på.

- När jag fick höra det höll jag på att gå i bitar. Om vinden hade varit fel hade vi inte ens hunnit hit och hämta det nödvändigaste.

Jenny Strandberg med Lasse Skyttner berättar att de under tisdagen tagit med sig barnen till en strand långt ifrån huset, för att skingra tankarna och försöka lugna ned sig. Men när de fick höra att branden spred sig så snabbt lämnade de barnen hos en annan familj och for hem igen.

- Vi fick lov att släppa det där med att hålla sig lugn inför barnen och oron var lös, säger Jenny Strandberg.

Viktigt att barnen förstår

Men att annars involvera hela familjen i det som händer, tycker de ändå är viktigt. Genom att visa kartor över brandområdet och berätta varför polis och brandmän åker förbi deras hem, hoppas de att barnen ska känna sig lugnare.

- Det här är ju deras hem också, så vi försöker köra med så öppna kort som möjligt, säger Jenny Strandberg.

När de kom hem från stranden knäppte de kort på alla deras ägodelar, ringde försäkringsbolaget och bokade in så att de kunde flytta djuren på smidigaste sätt.

- Vi ska evakuera alla djuren i dag och köra dem till min syster. De blir så oroliga och stressade av röken så vi ska få bort dem härifrån, säger Lasse Skyttner.

Fyra kilometer ifrån huset har familjen även parkerat en "nödbil". Fylld med fotoalbum, försäkringspapper och annat viktigt, har de förberett den för det värsta. Lasse Skyttner berättar att flera grannar gjort likadant.

- Vi är egentligen preppade för att klara oss ganska länge nu, men jag tänker ofta på alla andra som inte har samma goda förutsättningar, säger han.

Tyska turister

I samma by har Rita och Harald Brecht sin sommarstuga. De är från Saarland i Tyskland och hade inte hört om branden innan de kom hit i måndags kväll.

- Vi är här på semester och blev jättechockade när vi såg hur det ser ut, poliser och brandmän överallt, säger Rita Brecht.

Utan varken internetuppkoppling eller mobiltäckning, och utan att kunna så bra svenska, är det svårt för dem att hänga med och förstå vad som händer. Men de har bett grannar hålla koll på nyheter och uppdateringar och meddela dem så fort något nytt händer.

- Vi har lovat att hjälpa dem, säger Jenny Strandberg.