Räddningstjänsten bekämpar en brand i ett hyreshus i Skäggetorp i Linköping.
Räddningstjänsten bekämpar en brand i ett hyreshus i Skäggetorp i Linköping. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Boende evakuerade vid storbrand i Linköping

Ett 60-tal lägenheter fick utrymmas efter en kraftig brand i ett flerfamiljshus i Skäggetorp i Linköping. En person fördes till sjukhus med lättare rökskador. Många av hyresgästerna spenderar natten på evakueringsboende.

ANNONS

Vid elvatiden på lördagskvällen meddelar räddningstjänsten att branden i Skäggetorp är under kontroll, och att större delen av räddningsinsatsen är avvecklad. Sex personer stannar kvar för att bevaka och eftersläcka under natten.

– Jag vet inte om det brinner längre, men allt är under kontroll och det finns ingen risk för ytterligare spridning, säger Lennart Ågren, inre befäl på räddningstjänsten.

En person fick föras till sjukhus med lindriga rökskador, men i övrigt skadades ingen i branden.

Branden ska ha startat på översta våningen i trevåningshuset, och sedan spritt sig till vinden. Stora delar av huslängans vind och översta våning ska ha skadats av branden, men den ska inte ha spridit sig till närliggande hus.

ANNONS

– Det är 36 lägenheter i fastighetslängan som brinner. Sedan är det 24 lägenheter i närheten som är rökskadade, säger Heidi Berger, marknadsansvarig vid det kommunala bostadsbolaget Stångastaden som äger fastigheten.

Samtliga hyresgäster har evakuerats och erbjudits akuta evakueringsboenden, framförallt på hotell i Linköping.

– Flera har ordnat boende själva. Vi har i samråd med försäkringsbolagen ordnat evakueringsboende för 32 personer över helgen.

Bostadsbolaget öppnade under dagen en uppsamlingsplats för hyresgästerna.

– Det finns kringliggande boenden där vi löpande tar ställning till om man vill bo kvar över natten eller inte, säger Heidi Berger.

Hur branden startat är ännu oklart, och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning.

Lucas Brischetto/TT

Jonas Grönvik/TT

Hilda Djupenström/TT

Det brinner i ett flerfamiljshus i Skäggetorp i Linköping.
Det brinner i ett flerfamiljshus i Skäggetorp i Linköping. Bild: Jeppe Gustafsson/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS