Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I framtiden hoppas forskare att ett blodprov ska hitta cancern tidigare än vad som är möjligt i dag. På bilden en livmoderhalscancercell som är på väg att dela sig. Arkivbild.

Blodtest hittar cancer tidigare

Forskare har utvecklat ett blodprov som kan upptäcka åtta vanliga cancerformer redan på ett tidigt stadium. Testet är relativt billigt och förhoppningen nu är att kunna screena människor och upptäcka cancern innan den ens ger några symtom.

Det är forskare vid Johns Hopkins University i USA som står bakom testet som beskrivs som banbrytande. Det aktuella testet, som forskarna kallar för CancerSEEK, undersöker förekomsten av dna-rester från 16 cancerframkallande tillika muterade gener samt åtta cirkulerande proteiner i blodet.

På så sätt, skriver forskarna i tidskriften Science, går det att upptäcka förekomsten av åtta vanliga cancerformer som normalt inte ger symtom och upptäcks först vid långt framskriden sjukdom.

I den aktuella studien, som presenteras i tidskriften Science, testade forskarna 1 005 patienter som alla tidigare hade diagnostiserats med någon av de åtta cancersjukdomarna som ännu inte hade spridits i kroppen. Resultatet jämfördes sedan med 850 friska kontroller.

Billigt

Beroende på cancertyp lyckades testet att upptäcka cancern i mellan 69 och 98 procent av fallen. Testet hade dessutom en specificitet på 99 procent, vilket innebär att risken att en frisk får ett falskt positivt provsvar är mycket liten. Testet är dessutom relativt billigt, runt 500 dollar eller motsvarande 4 000 kronor.

Forskarnas förhoppning är därför att testet, i framtiden, ska kunna användas som ett screeningverktyg för att hitta tumörer långt tidigare än vad som är möjligt i dag, redan innan de ger några symtom.

Testet är ett genombrott, men det finns uppenbara problem, menar oberoende experter. En är förekomsten av de proteiner som analyseras och sedan jämförs med friska individer. Dessa proteiner kan också avges till blodet vid olika inflammatoriska sjukdomar, som artrit. Därför, menar bland annat Lance Liotta vid George Mason University i Virginia, USA, finns risken att andelen falskt positiva provsvar blir betydligt högre än en procent om test används i en "vanlig" befolkning.

Mindre dna

Men framför allt, menar experterna, utfördes testet på människor som redan hade symtom av sin cancer. Hos personer som har cancer utan några symtom, däremot, kommer tumörerna att vara mindre och därför antagligen avge betydligt mindre dna och färre proteiner till blodet.

- Ett test behöver inte vara perfekt för att vara användbart, säger en av forskarna bakom studien, Nickolas Papadopoulos till Science.

Forskarna håller nu på att ta leta efter cancer hos friska frivilliga kvinnor i åldrarna 65 till 75 år.