Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Blodig man skadad av sprängladdning i Luleå

Polisen larmades under söndagskvällen om att en skadad man sprang på en väg nära Sunderby sjukhus i Luleå. Mannen tros ha skadats av en hemmabyggd rörbomb. Han ska även ha kastat explosiva föremål under färden. – Bombgruppen har undersökt två av platserna och beslagtagit ett föremål, säger David Levy, RLC vid polisen i region Nord.

Det var vid 18-tiden på söndagskvällen som polisen fick ett larm om att en blodig man sprang längs med Bodenvägen i Luleå. Mannen ska ha varit täckt av blod på armar, händer och i ansiktet. Enligt polisens regionledningscentral i Umeå har mannen skadats av någon sorts sprängladdning.

– Det inkom ett flertal samtal om att en skadad man befann sig på riksväg 97 och vi skickade snabbt resurser dit, säa David Levy, RLC-befäl vid polisen i Norrbotten.

Enligt uppgifter till tidningen NSD ska mannen ha skadats av en hemmabyggd rörbomb.
 

Kastade ut sprängladdning ur bilen

Polisen uppger att mannen försökte ta sig till ett sjukhus med ett fordon men inte lyckats. Fordonet mannen åkte i parkerades vid en rondell och därefter ska han ha försökt ta sig fram till fots. 

– Vi misstänker att det kan finnas explosiva föremål i det här fordonet och mannen har också gett uppgifter om att han kastat ut något längs vägen när han försökte ta sig till sjukhuset, sa Levy. 

Mannen ska även ha kastat ut något som man misstänker är ett explosivt föremål på riksväg 97. 

Polisen har spärrat av platsen vid rondellen där han hade lämnat sitt fordon samt platsen på vägen där mannen hade kastat ut det explosiva föremålet. Vidare har även ett område runt mannens bostad i Bodenområdet spärrats av.
 

Bombgruppen är på plats 

Bombgruppen har tillkallats och vägen stängdes av under natten. På morgonen berättar polisen att man både bilen och föremålet vid vägen har undersökts. 

– Man har beslagtagit föremålet och ska försöka reda ut vad det är för något. Vi har nu hävt avspärrningarna på vägen och trafiken flyter på som vanligt, säger David Levy. 

Ytterligare två platser ska undersökas. 

– Vi ska nu titta på mannens bostad som fortfarande är avspärrad. Vi ska även undersöka detonationsplatsen, säger David Levy. 

Var exploderade sprängladdningen?

– Det är inget vi har gått ut med. 

Under måndagsmorgonen vill polisen fortfarande inte gå ut med var någonstans sprängladdningen exploderade. Det ska dock röra sig om en plats utomhus och polisen misstänker inte att det rör sig om något planerat attentat. 

Förd till sjukhus

Mannen, som uppges vara i 25-årsåldern, har förts med ambulans till sjukhus. Hans tillstånd uppges vara okänt. 

– Vad jag fått höra så är personen på Sunderby sjukhus. Jag vet inget om personens tillstånd, säger Region Norrbottens kommunikatör i beredskap, till GP.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.