Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mycket blod går åt när vårdskulden ska betalas. Samtliga storstadsregioner larmar om sjunkande blodlager. Arkivbild.
Mycket blod går åt när vårdskulden ska betalas. Samtliga storstadsregioner larmar om sjunkande blodlager. Arkivbild. Bild: Marcus Ericsson/TT

Blodbrist när vårdskulden betas av

Storstadsregionerna larmar om blodbrist. Operationer som fått vänta under pandemin genomförs nu, samtidigt som många blodgivare vaccineras vilket stoppar dem från blodcentralerna.

Det råder en akut brist på blodgruppen 0- i Stockholm, även A-grupperna ligger på låga nivåer, skriver Dagens Nyheter.

Det är inte bara den accelererande operationstakten som tär på blodreserverna, även inflödet av nytt blod har minskat den senaste tiden. Under semestertider är det normalt färre som donerar blod, men blodbristen kopplas också till den pågående massvaccineringen.

Efter en spruta mot covid-19 krävs sju dagars karens och den som får någon biverkning av vaccinet måste vänta 14 dagar med att ge blod.

Även Region Skåne och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg känner av tappet av blodgivare till följd av vaccineringen.

– Det är ett av problemen, de som vaccineras i fas 4 utgör den största andelen av våra blodgivare, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare I Region Skåne, till DN.