Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alliansens partiledare Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP), Annie Lööf, (C) och statsminister Fredrik Reinfeldt, (M).

Blockpolitiken kan vara på väg bort

Blockpolitiken börjar tappa anhängare. Är den en historisk parentes, glömd efter nästa val? Än är det långt ifrån avgjort. Här är faktorerna att hålla koll på.

Alliansen spricker och blockpolitiken dör. Det är vad Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tror händer efter nästa val, berättade hon i GP:s lördagsintervju förra veckan.

Så kan det bli, även om spådomen nog har ett ganska starkt drag av önsketänkande.

Precis som de borgerliga partiernas profetia om att oppositionen får svårt att vinna regeringsmakten eftersom de inte har någon allians. Fredrik Reinfeldt och co tror inte att väljarna vågar rösta på något annat än ett på förhand känt regeringsalternativ.

Skickar upp testballonger

Att det just nu talas så mycket om vem som ska regera med vem efter valet 2014 har både taktiska och praktiska skäl. Både Miljöpartiet och regeringspartierna vill hålla liv i frågan för att de tror att det gynnar dem själva. Men alla partier behöver också skicka upp lite testballonger så här mitt i mandatperioden, för att kolla av vilka handlingsalternativ som finns. Därefter kan partiledningarna bestämma taktiken inför nästa val och hinna förankra den hos medlemmarna.

Av samma skäl var Stefan Löfven för en tid sedan ute och pratade om att Socialdemokraterna skulle kunna bilda en minoritetsregering igen efter nästa val, med passivt stöd från något eller några andra partier. Han behövde se både hur både det egna partifolket och de andra oppositionspartierna reagerade.

Läget är verkligen ovanligt öppet och osäkert inför valet 2014. Blockpolitiken kan cementeras eller försvinna, beroende på ett komplicerat samspel mellan en rad faktorer. Flera av dem är nya.

Flera nya faktorer

• Grundlagen har ändrats. Efter nästa val måste en statsminister ha aktivt stöd av en riksdagsmajoritet. MP anser att det är en dramatisk skillnad, som ger partiet en ny vågmästarroll. Statsvetare är mer osäkra på om det får praktisk betydelse.

• Krisen slår till. Det verkar allt troligare att Sverige drabbas av den växande ekonomiska krisen och då måste antagligen partierna samarbeta tätare över blockgränsen. Det kan ge nya och bestående mönster.

• I krisens spår talar allt fler om en ändrad och mer expansiv inriktning på den ekonomiska politiken. Det kan underlätta oppositionens samarbete och göra att Vänstern inte längre framstår som lika isolerad.

• Flera vågmästare. Miljöpartikongressen förra helgen verkade inställd på att partiet mer aktivt ska söka en vågmästarroll. Men det kompliceras av att även Sverigedemokraterna försöker spela samma roll.

• Försvinner partier? Centern, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är alla så små att de kan trilla ur riksdagen. Då förändras hela maktbalansen.

• Håller alliansen sams? Och sitter Fredrik Reinfeldt kvar? För Reinfeldt är blockpolitiken helig, eftersom den begränsar Socialdemokraternas makt, men andra moderater kan se saken annorlunda.

Adelsohn har tröttnat

Intressant nog hör en av Reinfeldts företrädare som partiledare, Ulf Adelsohn, till dem som tröttnat på den hårda uppdelningen i allians och opposition.

- Min önskan är att man kan bryta upp blockpolitiken, sa han nyligen.

Det var på ett möte där Adelsohn framträdde tillsammans med Stockholms förra finansborgarråd socialdemokraten Mats Hulth. De båda herrarna driver numera företag ihop. Och de tror att fler moderater och socialdemokrater kan lära sig konsten att samarbeta.

Bild: Bild: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.