Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Blixten slår ner på Öresundsbron då ett nytt åskoväder drog in över Skåne på lördagseftermiddagen. Bild: Johan Nilsson/TT
Blixten slår ner på Öresundsbron då ett nytt åskoväder drog in över Skåne på lördagseftermiddagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Blixtväder – klass 1-varning för södra Skåne

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska och skyfall i Skåne. Senaste dagarnas åska- och blixtväder fortsätter dra över södra Sverige.

Under lördagseftermiddagen har SMHI utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Skåne, där framförallt i södra delen av Skåne och i alla län förutom Österlen.

– Kraftiga regn- och åskskurar som kan skyfallsliknande regn. Kraftiga vindbyar kan även förekomma i samband med åskan, skriver SMHI på sin webbsida.

Ovädret orsakat villabrand

Vid 15-tiden larmades räddningstjänsten Syd till en kraftigt villabrand i Nybostrand, rapporterade Aftonbladet. Flera stationer från bland annat Ystad och Tomelilla var på plats för att släcka branden. Orsaken till branden misstänks vara det rådande åskovädret.

Enligt räddningstjänsten ska även två personer i samband med detta själva ha blivit träffade av blixten.

Två personer, en man i 35-årsåldern och ett barn har skadats i branden och undersöks på plats av ambulansperson, skriver Kvällsposten.

Brinnande träd antände hus

Senare under lördagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en stor villabrand i Tyringe i Hässleholms kommun. Enligt Kvällsposten hade blixten slagit ner i ett träd, som sedan vält över ett uterum och satte byggnaden i brand.

Det myckna regnandet kan ha orsakat en singelolycka på E6:an vid Landskrona. Eventuellt fick fordonet vattenplaning, uppger polisen till Helsingborgs Dagblad.

Fortsatt blåsigt och regnigt

Det starka regnet i Skåne väntas fortsätta med en stark blåsig vind mot kvällen, men ska sedan dra vidare. Det varnas för mycket nederbörd även i Bleking. I Småland och i Halland väntas däremot enbart skurar. Under söndagen ska vädret i södra Sverige stabiliseras igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.