Blinda ser med andra sinnen

ANNONS

- Undersökningen kan vara revolutionerande, säger professor Michael Nilsson.

Undersökningen är gjord av forskare på Tilburguniversitetet i Nederländerna.

En patient som blivit blind i vuxen ålder fick försöka ta sig fram i en hinderbana. På en videoinspelning av experimentet syns hur mannen smidigt väjer för boxar, stolar och andra föremål.

Michael Nilsson, professor i rehabiliteringsmedicin på Sahlgrenska, är fascinerad.

- Om det visar sig att mannen är helt blind är resultaten unika. Då kan vi få mer information om hur våra andra sinnen spelar in i vår orienteringsförmåga. Men i nuläget vill jag inte dra några slutsatser av studien.

ANNONS

Enligt de mätningar forskarna har gjort på mannen är han kliniskt blind. Men Nilsson tror att små delar av syncentrat kan vara aktivt utan att det syns i en undersökning. Det kan vara en förklaring till att mannen förnimmer föremålen.

- Men det kan också bero på att mannen med hjälp av ljud och luft undviker hindren, säger Nilsson.

Många gravt synskadade använder sig av ljud för att ta sig fram i vardagen. En av dem är Göran Samuelsson, 55 som förlorade synen i 30-årsåldern på grund av sin diabetes.

- Jag är inte förvånad över undersökningen. Mannen har säkert utvecklat sina andra sinnen precis som mig som är stenblind, konstaterar han.

Forskarna som genomförde experimentet menar att resultaten tyder på att människor dagligen använder sig av flera delar i hjärnan för att upptäcka föremål i omgivningen som vi inte ser. Michael Nilsson håller med och påpekar att övriga sinnen utvecklas snabbt för gravt synskadade.

- Vi har bevis för att våra sinnen överlappar varandra och fungerar som ett nätverk. Och det går att utveckla sina sinnen till att bli mer effektiva.

Det håller Göran Samuelsson med om.

- Absolut. Nu knäpper jag med fingrarna för att avgöra var i ett rum jag befinner mig, säger han.

ANNONS

Försöket genomfördes i Nederländerna och är baserat på tidigare studier av blinda apor som lyckats undvika hinder trots sina synskador. Forskarna placerade ut boxar, stolar och andra föremål i en lång korridor som mannen lyckades passera felfritt utan hjälpmedel.

ANNONS